Volgend jaar rond deze tijd: Grizzly's kijken in Canada

Redactie Lonely Planet

Op dit moment loopt elke zalm die langs de westkust van Canada stroomopwaarts zwemt het risico te veranderen in de lunch van een gulzige grizzlybeer. Deze wollige wezens (vanaf een veilige afstand) kunnen zien is voor menselijke toeschouwers een waar spektakel Het kost de nodige planning om de vaak afgelegen natuurreservaten waar ze zich verzamelen te bereiken – verblijven en de beste tours zijn al ver van te voren volgeboekt – dus houd alvast wat grizzlytijd vrij in je reisagenda voor september 2021.

Wanneer zie je ze?

September is het hoogtepunt van de zalmtrek langs de Canadese westkust – en het beste moment om grizzlyberen te spotten die verspreid door de rivieren van de regio de vissen vangen. Na vier maanden aan besjes en wortels knabbelen, gaan grizzlyberen zich te buiten aan hun zilte hoofdgerecht om genoeg vet op te bouwen voordat ze in winterslaap gaan. 

Waar zie je ze?

Grizzlyberen leven in Noord-Amerika, van Alaska in het noordwesten langs de Rocky Mountains naar beneden tot aan Yellowstone National Park. In Canada is het grootste deel van de provincie British Columbia grizzly-gebied, vooral het Great Bear Rainforest langs de kust. 

Hoe zie je ze?

Met het oog op de pittige karakters van de beren – en voor hun eigen gemoedsrust – is het beter als professionals je meenemen op een zoektocht, zelfs voor een kleine excursie. Officieel advies voor wandelaars in het berengebied is om in groepen van drie of meer te gaan, maar de meeste tours zijn per boot. Excursies beginnen rond de €80 per persoon, maar tourorganisaties als Natural World Safari’s bieden ook meerdaagse tochten met overnachtingen (zes dagen vanaf €3.400; naturalworldsafaris.com). Op bearviewing.ca vind je een lijst met bedrijven die zich met hun tours houden aan de regels voor duurzaam beren spotten. 

Hoe kom je er?

Vancouver is het startpunt. Bij de meeste luchtvaartmaatschappijen kun je 350 dagen van tevoren tickets boeken, dus je kunt zo snel mogelijk boeken, of nog even afwachten of de prijs zakt. Wie goed zoekt is rond de €400 klaar – directe vluchten zijn iets duurder. 

Openingsbeeld: TDImage / iStock