Volg met deze app de kersenbloesem in Japan

Redactie Lonely Planet

De roze kersenbloesem behoort tot een van de beroemdste trekpleisters van Japan. De bloesem geeft steden als Tokyo en Kyoto in de lente een unieke roze gloed wat voor veel toeristen een reden is om het land te bezoeken. Wanneer de bloesem precies begint te groeien is echter heel onvoorspelbaar, waardoor het voor toeristen lastig is om een reis eromheen te boeken.

De app Sakura Navi van weerbedrijf Japan Meteorological Company (JMC) maakt het plannen een stuk gemakkelijker. De app houdt namelijk de groei van de kersenbloesem bij vanaf het moment dat de bloem begint de ontkiemen. Je ontvangt notificaties als de bloesem ergens begint te groeien en met GPS kun je zien of je bij de kersenbloesem in de buurt bent.

Kersenbloesem in Kyoto, Japan. Foto: Sean Pavone / iStock

JMC voorspelt dat de eerste kersenbloesem dit jaar eerder komt dan normaal, namelijk op 16 maart in Kōchi, een stad op het eiland Shikoku. In Kyoto worden de eerste roze bloemen verwacht op 22 maart, met het hoogtepunt van de bloei op 31 maart. In Tokyo komt de kersenbloesem vermoedelijk een dag eerder, en wordt het hoogtepunt verwacht op 28 maart.

Mensen die van plan zijn om later naar Japan te reizen, moeten noordelijker zoeken om de kersenbloesem te kunnen bewonderen, zoals het berggebied Nagano. ‘De timing van de bloei is sterk afhankelijk van de kou in de winter en de warmte in lente’, zegt JMC woordvoerder Yasuko Fukuda. ‘Als je een milde winter hebt gehad komt de bloesem later in het jaar, maar met een warme lente kan de bloesem juist weer vroeger komen. Wij verwachten daardoor dat de bloesem dit jaar eerder zal komen dan voorgaande jaren’.

Kersenbloesem bij nacht in Tokyo, Japan. Foto: segawa7 / iStock

De kersenbloesem van vorig jaar werd, afhankelijk van de regio, op één tot vijf dagen nauwkeurig voorspeld. Tokyo werd zelfs op één dag nauwkeurig voorspeld. JMC richtte de app Sakura Navi in 2016 op, en was toen alleen in het Japans ter beschikking. Sindsdien is de app ook in het Engels en het Chinees te gebruiken. Sakura Navi is vooral populair in Hong Kong, waar de app al twee jaar op rij bovenaan de lijst staat van betaalde apps. Sakura Navi is beschikbaar voor zowel iOS als Android.

Kersenbloesem bewonderen vanaf de Mt. Fuji? Neem de trein vanuit Tokyo!

Openingsbeeld: Sean Pavone / iStock