Voel de beat van Salzburgs muzikale verleden

Redactie Lonely Planet

Bij het zien van de Alpen die boven de gekoepelde gebouwen uittorenen en de steile kliffen die als een theatergordijn in zee lijken neer te strijken, begin je bijna spontaan te jodelen. Er is geen twijfel mogelijk: de stad waar Mozart werd geboren en waar Julie Andrews de wereld leerde zingen ademt muziek. 

Het zomerse Salzburg Festival is het grootste evenement van het jaar en omdat het in 2020 zijn 100-jarig jubileum viert, bekent dat het hele jaar rond feest! 

Rock me Amadeus 

Salzburg heeft haar liefde voor muziek te danken aan een aantal historische figuren, namelijk de prins-aartsbisschoppen, wiens 600-jaar oude nalatenschap voortleeft op hun voormalige uitvalsbasis Residenz. Dit weelderige paleis, rijkelijk voorzien van fresco’s en kandelaren, bevindt zich midden in het hart van de barokke stad Altstadt dat een welverdiende plek op de Werelderfgoedlijst van UNESCO heeft. Het Residenz is de perfecte plek voor intieme concerten met Mozarts muziek, gespeeld op historische instrumenten. Nog een leuk weetje: Mozart gaf hier toen hij nog maar zes jaar was al zijn eerste optreden aan het hof. 

Standbeeld van Mozart in Salzburg | Foto: Anibal Trejo/Shutterstock

Maar natuurlijk heeft niemand de stad sindsdien zo los weten te schudden als Amadeus dat destijds deed. Mozart werd in 1756 geboren in de Getreidegassestraat en het duurde niet lang voordat hij Salzburg in de wereldwijde spotlights zette met zijn vrolijke opera’s, symfonieën en concerten. Maar hoewel je in Salzburg blootgesteld wordt aan een flinke Mozart-overkill – zijn gezicht is terug te vinden op de papiertjes van chocoladeballen en zelfs op aftershave – blijft het bijzonder om zijn geboortestad te bezoeken. Op de plek waar kleine Wolfgang de eerste 17 jaar van zijn leven doorbracht staat de miniviool waarop het wonderkind al op tweejarige leeftijd in gis een krijsend varken nadeed. De echte fans willen ook een bezoek brengen aan zijn voormalig woonhuis, waar hij met zijn gezin woonde en in overvloed stukken zoals Idomeneo componeerde. 

Voor een overdaad aan klassieke muziek kun je terecht bij een dinershow in het gigantische middeleeuwse fort Festung Hohensalzburg. Mozart en andere Oostenrijkse en Duitse grootheden zoals Strauss, Hadyn en Brahms zullen niet ontbreken. Aan de andere kant van de Salzach, in Schloss Mirabell, worden nachtelijke kamermuziekconcerten in de barokke marmeren zaal gegeven. 

Mirabell Gardens | Foto: slowcentury/ iStock

Problems like Maria

Geen wonder dat je een déjà vu hebt bij het bezoeken van Salzburg, je hebt het namelijk vast al eens gezien in de film The Sound of Music. Hier danste Maria (Julie Andrews) zichzelf richting de mis in het Benedictijnse Nonnberg klooster, zong op haar luidst ‘I Have Confidence’ terwijl ze rondom de fontein op het Residenzplatz rende en leerde ze de von Trapp kinderen het do-re-mi in de tuinen van Schloss Mirabell. 

Het is niet moeilijk om jezelf een rondleiding door de stad te geven, maar als je het leuk vindt om je bij een groep aan te sluiten kun je Fräulein Maria's Fiets Tours proberen. Hierbij fiets je in een halve dag langs alle filmlocaties – meezingen mag. Wie echt niet genoeg krijgt van de film kan in het sprookjesachtige Salzburg Marionet Theater een uitvoering op een miniatuurpodium bijwonen. 

Foto: serts/ iStock

Klassiek en meer

In Salzburg draait het al lang niet meer alleen om de klassieke meesterwerken. De stad barst van de platformen die de muziekwereld in een ander licht plaatsen. Iets ten noorden van de stad vind je Jazzit, waar de muziek varieert van avant-garde jazz naar soul, funk, reggae en elektroswing en waar op dinsdag- en woensdagavond gratis optredens en dj’s zijn. Als je toch aan deze kant van de rivier bent, bezoek dan ook Rockhouse: de perfecte plek voor livemuziek. Er worden op meerdere avonden in de week optredens van rock, pop, folk en metal gegeven, maar er is ook een lange bar waar dj’s en bands meestal gratis een fantastische avond verzorgen.  

Dichterbij de Altstad bevindt zich de Stage Bar, waar de muren bedekt zijn met oude zwart-witportretten van muzieklegendes. De line-up met jazz, swing, Latin en blues is altijd sterk (de donderdagavond staat helemaal in het teken van jamsessies). Al met al een fijne plek voor bier en een optreden.

Festivalkoorts 

In 2020 bestaat het Salzburg Festival 100 jaar en het verhaal gaat dat het een klassiekemuziekexplosie gaat worden, met de meest indrukwekkende line-up van opera, concerten en drama, plus evenementen en speciale tentoonstellingen. Deze worden gehouden op spectaculaire locaties verspreid over de stad, gedurende zes weken van juli tot eind augustus. Wil je hierbij zijn? Boek dan je tickets zo snel mogelijk, want het is in een mum van tijd uitverkocht. 

Salzburg staat op de nummer 1 van de Best in Travel top 10 Steden, bekijk hier de volledige lijst. 

Openingsbeeld: DieterMeyrl/ iStock