Vind je weg naar Mongoolse rendierherders met dit nieuwe adressysteem

Redactie Lonely Planet
Vind je weg naar Mongoolse rendierherders met dit nieuwe adressysteem

De nacht doorbrengen met rendierherders in Mongolië is de droom van elke avontuurlijke reiziger. Maar zelfs de meest ervaren en doorgewinterde reizigers hebben moeite om een nomadenfamilie in een onbekend land te vinden. De meest afgelegen Airbnb van deze planeet, die daadwerkelijk te boeken is, blijft lastig te vinden als de hosts zich samen met hun rendierkudde constant blijven verplaatsen. Daarom hebben Airbnb en what3words de koppen bij elkaar gestoken, en de uitkomst is briljant.

Om problemen die zich bij het gebruiken van gps-coördinaten op kunnen doen te voorkomen, heeft what3words een geheel nieuw systeem gecreëerd. Ze hebben de wereld opgedeeld in vierkanten van drie bij drie meter en elk vierkant een eigen uniek adres van drie woorden gegeven. Dit systeem wordt in Mongolië, waar grote gebieden dunbevolkt zijn en veel mensen een nomadisch bestaan lijden, nu al gebruikt voor de post.   

Airbnb en what3words hebben hun technologie gecombineerd om reizigers naar rendierherders zoals Zorigt en Otgonbayar te brengen. Zorigt en Otgonbayar horen bij de Dhuka tribe die in het noorden van Mongolië leeft en hun kamp regelmatig verplaatsen. Die continu veranderende locatie maakt het knap lastig om de stam te vinden. Dankzij de nieuwe technologie van Airbnb en what3words is het nu voor Zorigt en Otgonbayar mogelijk om hun tipi op Airbnb te verhuren en is het voor reizigers daadwerkelijk mogelijk om de tipi te vinden.

Volgens what3words heeft Zorigt – logischerwijs - geen internetverbinding. Wanneer de stam zich verplaatst naar een andere locatie, gebruikt hij de what3words app om het drie-woorden-adres te checken. Dit adres geeft hij vervolgens door aan de co-host in een nabijgelegen gebied, die de nieuwe locatie vervolgens online zet.

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Aijan Aldabergen (@aijan_aldabergen) op

Er zijn meer airbnbs op de wereld die geen simpel adres hebben, zoals boomhutten, boten of zelfs yurts. Zelfs in een goed ontwikkeld gebied kan het lastig zijn om het aangegeven adres te vinden. Om dat probleem te tackelen is het vanaf nu mogelijk om een drie-woorden-adres bij de airbnb advertentie in te voeren. Met gebruik van de what3words app is het stukken makkelijker om de aangegeven locatie dan op te sporen.

Ook Lonely Planet zag de voordelen van what3words-adressen in. Voor de eerste keer worden deze adressen gebruikt in de nieuwste Lonely Planet reisgids voor Mongolië. Een bezoek aan dit bijzondere land en haar inheemse bevolking wordt zo een stuk makkelijker te realiseren.

Een verblijf in de unieke airbnb van Zorigt en Otgonbayar is gegarandeerd een avontuur dat je nooit zult vergeten, maar is ook lang niet voor iedereen weggelegd! Boek jouw onvergetelijke avontuur hier.

Gek op buiten de gebaande paden gaan? Dan is dit artikel ook iets voor jou.

Openingsbeeld: Kertu_ee / iStock


Volg Lonely Planet op Instagram