Vijf redenen om naar Iran te gaan

Redactie Lonely Planet

Iran is een prachtig land in het Midden-Oosten met een rijke Perzische cultuur. Het land kent een magnifieke geschiedenis van een van de oudste beschavingen ter wereld. Ontdek het land waar alles anders gaat, een land waar je tegen alle verwachtingen en waarschuwingen in gewoon naar toe kunt. En bovenal: een land dat zo waanzinnig mooi is dat je je reis nooit zult vergeten.

1. Gastvrijheid

Als reiziger zul je in Iran met open armen ontvangen worden. De Iraniërs zijn ontzettend behulpzaam en vriendelijk. Ze laten je met alle plezier kennismaken met hun land zien en nodigen reizigers dan ook graag uit voor een kopje thee, of een heerlijk uitgebreide maaltijd. Het is niet ongebruikelijk dat reizigers bij de Iraanse bevolking thuis slapen.

2. Heerlijk eten

Een uitnodiging bij Iraniërs thuis kun je bijna niet weigeren. En dat moet je ook niet willen: bij de lokale bevolking thuis krijg je eten in overvloed. Met de hele familie eet je op een kleed op de grond, want aan tafel eten- daar doen ze niet aan. De Iraanse keuken is een zeer gevarieerd, waarin veel met kruiden en specerijen wordt gewerkt. Aubergine en rijst zijn ook veelvoorkomende ingrediënten.

Skyline van Teheran | Foto: mazzo1982 / iStock

3. Veelzijdige landschappen

Iran heeft buitengewoon verscheiden landschappen, er is voor ieder wat wils. Hoge, besneeuwde toppen vind je vooral rondom de hoofdstad Teheran. In diens bergachtige omgeving is het zelfs mogelijk om te wintersporten. In het zuiden van Iran vind je juist veel woestijngebieden, met hier en daar een oase. 

De moskee Nasir Al Molk in Shiraz | Foto: guenterguni / iStock

4. Spetterende cultuur

De Perzische cultuur is buitengewoon mooi en fascinerend. Door het hele land vind je kleurrijke moskeeën en waanzinnige tempels. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan de moskee Nasir Al Molk, in Shiraz. Als het zonlicht door de glas in lood ramen valt, veroorzaakt dat een schitterend effect. Ook de Imam Reza is het bezoeken waard. Deze indrukwekkende moskee bevat het mausoleum van de gelijknamige imam en is een van de grootste moskeeën ter wereld. Kun je geen genoeg krijgen van de Iraanse cultuur, bezoek dan een grote bazaar. Over deze markten struinen is een unieke ervaring.

5. Een oplevend land

Tot slot, niet geheel onbelangrijk: Iran zit echt in de lift. Heel lang werd het land gemeden vanwege negatieve connotaties, maar die zijn helemaal niet terecht. En steeds meer reizigers komen daarachter. Dus ga nu en ervaar het authentieke Iran.

Openingsbeeld: kickimages / iStock