Vanaf volgende maand heb je geen visum meer nodig voor Oezbekistan

Redactie Lonely Planet

Oezbekistan heeft aangekondigd dat reizigers uit 45 landen niet langer een visum nodig hebben om het land binnen te komen. Het gaat voornamelijk om reizigers uit Europese landen, Australië, Nieuw-Zeeland, Canada en Mongolië. 

De aankondiging werd gedaan door president Shavkat Mirziyoyev. Toeristen uit de landen in kwestie kunnen per 1 februari 2019 30 dagen visumvrij verblijven in het Centraal-Aziatische land. Reizigers uit Duitsland kunnen per 15 januari al visumvrij het land binnenkomen. 

De versoepelde visumregels liggen in lijn met de plannen van de regering om het land toegankelijker te maken voor toerisme en handel. Mirziyoyev wordt door velen als zeer progressief beschouwd doordat hij druk bezig is met het implementeren van nieuwe regels die de internationale banden van het land moeten aanhalen. Mirziyoyev kwam in 2016, na de dood van zijn voorganger Islam Karimov die door velen als een dictator werd gezien, aan de macht. 

Oezbekistan kent dankzij het rijke zijderoute verleden nog altijd een rijke cultuur. | Foto: Gim42 / iStock 

Oezbekistan is als reisbestemming gegroeid de afgelopen twee jaar. Het comité voor toerisme zag een groei van 40% ten opzichte van de voorgaande jaren sinds 2017 en verwacht dat dit verder blijft groeien. In het land vind je een aantal van het mooiste en meest waardevolle zijderoute erfgoed, waaronder de historische centra van Samarkand en Bukhara die allebei op de Unesco Werelderfgoedlijst staan.  

Niet alleen het binnenkomen van het land wordt makkelijker, het reizen in het land wordt ook aanzienlijk aangenamer dankzij een nieuw high-speed spoorwegnetwerk dat de drie toeristische steden – Tashkent, Samarkand en Bukhara – met elkaar verbindt. Er zijn plannen voor een extra uitbreiding van de spoorlijn naar Khiva in het verre westen. Naar verwachting komt die verbinding er dit jaar nog.  

Ga zeker niet alleen voor het zijderoute erfgoed naar het land, de natuur is er ook nog eens prachtig. | Foto: Auleit / iStock

Het visumvrije beleid komt in navolging van de introductie van het e-visum in juni 2018. Als onderdeel van het nieuwe beleid breidt Mirziyoyev ook het e-visum programma uit voor burgers van 78 landen. Reizigers die dus niet in aanmerking komen voor het visumvrije reizen kunnen alsnog online gemakkelijk hun e-visum regelen.  

Per 1 februari 2019 kunnen reizigers uit de volgende landen 30 dagen visumvrij door Oezbekistan reizen.: Andorra, Argentinië, Australië, Oostenrijk, België, Bosnië en Herzegovina, Brazilië, Brunei, Bulgarije, Canada, Chili, Kroatië, Tsjechië, Denemarken, Estland, Finland, Griekenland, Hongarije, IJsland, Ierland, Italië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Malta, Monaco, Mongolië, Montenegro, Nederland, Nieuw-Zeeland, Noorwegen, Polen, Portugal, Cyprus, Roemenië, San Marino, Servië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Zweden, Zwitserland, Verenigd Koninkrijk en Vaticaanstad. Inwoners van Frankrijk, Israël, Indonesië, Japan, Maleisië, Singapore, Zuid-Korea en Turkije kregen visumvrije toegang tot Oezbekistan als in 2018. Reizigers uit Duitsland kunnen per 15 januari 2019 zonder visum het land binnen. 

Lees ook: Imposant Oezbekistan: de Kalon Minaret. 

Openingsbeeld: Ozbaici / iStock