Van Rotterdam naar Berlijn in een jazztrein

Redactie Lonely Planet

Als je zowel van reizen met de trein als jazz muziek houdt, ben je met deze treinreis aan het juiste adres. De Jazz Night Express brengt je van Rotterdam naar Berlijn in een nachtelijke reis vol jazzmuziek.

In deze unieke treinervaring word je van Rotterdam naar de Duitse hoofdstad vervoerd, met optredens van verschillende artiesten verspreid over drie on-board jazzpodia. De Jazz Night Express is een initiatief van Noord West Express, een kleine organisatie bestaande uit drie vrijwilligers, met als doel reizen met de nachttrein weer op de kaart te zetten.

Sinds eind 2016 rijdt er geen enkele reguliere nachttrein vanuit Nederland, en daar wilden de organisatoren verandering in brengen. Nederland biedt de nachttrein zelf niet als duurzaam reismiddel aan, dus bedachten de organisatoren zelf een nachtelijke treinreis te organiseren. Sinds de spoorwereld is geliberaliseerd is het voor iedereen mogelijk om een trein te laten rijden, mits je betaalt voor het gebruik van de spoorlijnen en je aan de regels voldoet. De trein wordt gecharterd en gecertificeerde vervoerders worden ingehuurd om de trein te laten rijden.

Arriveer 's morgens op het station van Berlijn met de Jazz Night Express. Foto: elxeneize / iStock

Om er een succes van te maken, waren de organisatoren het erover eens dat zowel de reis als de bestemming passend moesten zijn. De trein vertrekt in Rotterdam en stopt onderweg naar Berlijn een keer in Amsterdam, om ook hoofdstedelingen aan boord te laten. Deze bestemmingen zijn niet voor niets gekozen als begin en eindpunt, want zowel Rotterdam als Berlijn staan bekend als echte jazzsteden. Zo vindt er in Rotterdam jaarlijks het bekende North Sea Jazz Festival plaats en in Berlijn vind je naast de thuisbasis van veel jazzartiesten ook een groot aanbod aan jazzbars- en clubs.

De Jazz Night Express vertrekt op 28 juni om 19:15 uur en arriveert een dag later om 7:30 uur in Berlijn. Je spendeert de dag vervolgens in de Duitse hoofdstad en vertrekt dezelfde avond weer om 21:30 vanaf Berlijn Zoo richting Rotterdam. De treinreis kan alleen doorgaan bij voldoende interesse, maar volgens de organisatoren komt dat gezien het verloop van de huidige boekingen helemaal goed. Vanaf €149 heb je een enkele reis, en vanaf €288 een retour. Meer info vind je op de website.

Wil je je dag in Berlijn goed besteden? Dit zijn de drie leukste wijken van Berlijn!

Openingsbeeld: piola666 / iStock