Tsjernobyl wordt een officiële trekpleister

Redactie Lonely Planet

De Oekraïense overheid wil van Tsjernobyl, waar zich in 1986 een kernramp voltrok, een officiële toeristenattractie maken. Dit zegt de president van Oekraïne, Volodymyr Zelensky.

Toen in 1986 een kerncentrale ontplofte in Tsjernobyl - Chornobyl in het Oekraïens - waaide een radioactieve wolk over wat toen nog bekendstond als de Sovjet Unie, maar de radioactieve deeltjes bereikten ook West-Europa. Hierdoor kwamen miljoenen mensen in aanraking met gevaarlijke straling, en er vielen tenminste 30 doden als direct gevolg van de ramp. Het aangrenzende dorp Pripyat moest worden geëvacueerd en blijft tot op de dag van vandaag een spookstad.

De razendpopulaire nieuwe HBO-serie Chernobyl, die het verhaal vertelt van de nasleep van de kernramp, zorgde ervoor dat er 40 procent meer bezoekers naar Pripyat afreisden om de plek waar het allemaal gebeurde te bekijken. Dit is niet verbazend, aangezien dit soort "duistere toerisme" tegenwoordig steeds populairder wordt. De Oekraïense president onthulde zijn plannen voor het rampgebied nadat hij het lintje doorknipte van de nieuwe koepel die het radioactieve materiaal van reactor nummer 4 moet binnenhouden. 

De koepel is gebouwd om ervoor te zorgen dat de reactor de omgeving niet nog meer kan aantasten en uiteindelijk onschadelijk gemaakt kan worden. De president zegt dat wandelroutes, watervoorzieningen en bewegwijzering zullen worden aangelegd voor het toenemende aantal bezoekers. Daarnaast worden de foto- en videorestricties opgeheven en komt er beter mobiel bereik.

Ook belooft president Zelensky dat de overheid strenger zal toezien op corruptie rondom Tsjernobyl en gebruik gaat maken van een electronisch ticketsysteem voor de kerncentrale. 'Tsjernobyl is een negatief onderdeel van het Oekraïense merk,' zegt hij. 'Het is tijd om dit te veranderen. We willen een groene plek creëren voor reizigers. Tsjernobyl is een unieke plek op onze planeet, waar de natuur is herboren na een enorme door de mens veroorzaakte ramp. We moeten deze plek juist aan de wereld laten zien: aan wetenschappers, ecologen, historici en reizigers.'

Openingsbeeld: Temizyurek / iStock