Toeristen kunnen pinguïns op Antarctica ziek maken

Redactie Lonely Planet
Toeristen kunnen pinguïns op Antarctica ziek maken

Uit nieuw onderzoek blijkt dat bacteriën van mensen schadelijke verwoestende invloed kunnen hebben op pinguïns en Antarctische zeevogelkolonies. 

Er zijn veel menselijke virussen die kunnen worden doorgegeven op dieren. Als je met een stevige griep thuis ligt, bestaat de kans dat je dit doorgeeft op je huisdier. Het is zeldzaam, maar het kan gebeuren. Griep, bof, salmonella en ringworm zijn slechts enkele van de ziekten die van de mens op andere diersoorten kunnen worden overgedragen. Tot nu toe was Antarctica het enige continent waar dit nog niet eerder werd gezien. Er zijn nu echter menselijke ziekteverwekkers ontdekt in vogelpoep die aantonen dat zelfs ’s werelds meest ongerepte natuurgebied een virus kan oppikken van mensen. Wetenschappers vrezen dat dit verwoestende gevolgen kan hebben voor Antarctische vogelkolonies, waaronder vermindering van de populatie of zelfs uitsterving. 

De studie werd uitgevoerd door wetenschappers van de Universiteit van Barelona, die tussen 2008 en 2011 600 vogels hebben bestudeerd op vier verschillende locaties. Vogels waaronder pinguïns, Subantarctische grote jagers, Zuidelijke reuzenstormvogels en kelpmeeuwen bleken uit het onderzoek bacteriën zoals campylobacter en salmonella te hebben opgepikt. Hoewel deze bacteriën niet geassocieerd zijn met hoge sterftecijfers bij de dieren, laat hun aanwezigheid de kwetsbaarheid van de pool-ecosystemen zien evenals de mogelijkheid dat meer gevaarlijke ziekteverwekkers op het continent zouden kunnen aankomen. 

Omdat er steeds meer toeristen naar Antarctica komen die de dieren in gevaar kunnen brengen, raden de onderzoekers strengere controles op bezoekers aan. Overheden en wetenschappelijke orgnaisaties moeten meer doen om de menselijke gevolgen op Antarctica te beperken, inclusief het handhaven van bestaande regels over het vervoer van menselijk afval. Het Antarctisch Verdragsprotocol over milieubescherming stelt een reeks principes vast die kunnen worden toegepast op menselijke activiteiten op Antarctica om de menselijke voetafdruk in het witte continent te verminderen. Sommige subantarctische gebieden worden echter niet beschermd door de verordening en zouden de ingang kunnen worden voor bacteriën in de pool-ecosystemen. 

Openingsbeeld: Photodynamic / iStock


Volg Lonely Planet op Instagram