Tips voor reizen met het gezin: begin klein

Redactie Lonely Planet

Door dicht bij huis te starten en avonturen in je eigen regio of land op te zoeken, kun je stapje voor stapje je zelfvertrouwen als reizende ouder opbouwen. Een vakantie in eigen huis, oftewel een staycation, betekent voor iedereen wat anders, maar waar wij het over hebben, is er thuis het beste van maken. Hiermee bespaar je natuurlijk reis- en verblijfskosten, maar het vereist van de ouders ook dat ze hun werk en klusjes rondom het huis volledig loslaten en thuis in vakantiemodus gaan. Hier volgen een paar leuke voorbeelden van activiteiten om het vakantiegevoel op gang te helpen.

Reis met het OV naar een plaats waar je nog nooit bent geweest

Je zult nooit weten welke verborgen schatten er bij jou in de buurt te vinden zijn als je er niet naar op zoek gaat. Een nieuwe plek bezoeken kan je beeld van dat gebied compleet veranderen. Door met het openbaar vervoer te reizen, voeg je wat extra’s toe aan je avontuur, zo kun je je kinderen leren om dienstregelingen te ontcijferen, de kunst leren van geduldig wachten en hoe ze zich horen te gedragen in een openbare ruimte zoals de trein, bus of tram.

Geef kinderen de leiding

Het is verfrissend (en waarschijnlijk ook een leuke uitdaging) om alle touwtjes uit handen te geven en de kinderen voor een dag de leiding te geven. Natuurlijk moet je grenzen stellen wat betreft kosten, eten en afstanden, maar vertel die direct aan het begin van de dag en wacht af waar de kinderen mee komen. Het kan een fascinerende manier zijn om een nieuwe kant van jouw omgeving te zien. De kids zullen er gegarandeerd van genieten en er nog lang over napraten.

Wees spontaan

Het leven van jonge kinderen draait grotendeels om het ritme van school en weekend. Gebruik een vakantie in eigen huis om er samen spontaan op uit te gaan. Zoek bijvoorbeeld naar last-minute tickets voor het theater, ontdek een nieuwe collectie in het museum, zoek een onontdekte plek om uitgebreid te picknicken of ga voor een uitdagende wandel- of fietsroute.

Logeerpartij in eigen huis

Tover de woonkamer om tot één grote slaapkamer voor iedereen, maak het gezellig met veel kussens en dekens, of zet een tent op in je achtertuin. Kinderen vinden het fantastisch om in de buitenlucht te slapen: maak warme chocolademelk, staar samen naar de sterren of regel een beamer, hang een laken op en maak je eigen buitenbioscoop. Ook leuk: steek wat kaarsen aan, zet je favoriete vakantiemuziek op en trek een paar bordspellen uit de kast.

Voor elke dag een uitdaging

Neem de uitdaging aan om elke dag van je thuisvakantie iets nieuws te doen. Je kunt bijvoorbeeld fruit of groente plukken bij een lokale teler, samen een nieuw gerecht bereiden, ergens vrijwilligerswerk doen of proberen met z’n allen een boek in één dag uit te lezen (houd een boekenclub om jullie gelezen boeken te bespreken). Zolang jullie gezamenlijk maar uit je comfortzone stappen.

 Openingsbeeld: m-gucci / iStock