Tips voor je eerste soloreis

Redactie Lonely Planet

Vind je het spannend om voor het eerst alleen op soloreis te gaan? Hartstikke logisch, maar nergens voor nodig. Met deze tips ga je goed voorbereid op reis en beleef je de tijd van je leven. Wie weet, misschien wil je nooit meer met iemand anders op pad!

1. Wees content met je eigen gezelschap

Het is heel normaal om je af en toe eenzaam te voelen wanneer je alleen op reis bent. Zorg er dus voor dat je gewend bent om alleen te zijn voordat je weken (of maanden!) op reis gaat. Breng in de aanloop naar je reis toe genoeg tijd alleen door zodat je gewend raakt om niet altijd met iemand te kunnen praten of overleggen. Zo leer je beter met je eigen emoties omgaan en voel je je niet ongemakkelijk in je eentje. Ga bijvoorbeeld alleen uit eten of lees een boek in een café. Het is echt niet eng!

2. Samen alleen

Tijdens een soloreis hoef je echt niet eenzaam te zijn. Er zijn genoeg mogelijkheden om nieuwe mensen te ontmoeten. Als je echt liever niet in je eentje gaat, kun je natuurlijk altijd een groepsreis boeken, zodat je sowieso mensen om je heen hebt. Ga je wel alleen en wil je nieuwe mensen ontmoeten, dan kun je lid worden van Facebookgroepen om andere soloreizigers te zoeken (wees altijd voorzichtig!). Door in hostels te verblijven kom je sowieso andere mensen tegen. Wie weet heb je wel een klik!

Lees ook: Je eerste soloreis: waar moet je naartoe?

3. Kies je accommodatie

Dat brengt ons meteen op het volgende punt: kies een goede accommodatie. In hostels maak je namelijk veel meer kans om andere soloreizigers te ontmoeten, als dat je ding is. Als je liever echt alleen bent, dan is een hotel of een appartement op een centrale locatie een goede optie. Lees de reviews om te kijken of het een fijne plek is en of je er makkelijk kunt komen.

4. Neem geen risico

Juist als je alleen bent is het extra belangrijk dat altijd alert blijft. Hoewel het risico niet zo hoog is en je waarschijnlijk alleen maar vriendelijke mensen tegenkomt, blijft het belangrijk om voorzichtig te zijn. Er is een groot verschil tussen moedig en overmoedig!

Lees ook: De top-10 hostelregels: de don’ts van slapen op een slaapzaal

5. Overwin je angsten

Het klinkt cliché, maar het is echt waar: het is goed voor je om je angsten te overkomen. Iedere keer win je een stukje zelfvertrouwen en sta je weer sterker in je schoenen! Dus laat die comfort zone achter je en stort jezelf in nieuwe ervaringen. Wat is het ergste dat er kan gebeuren? Door je angsten te overwinnen leer je veel over jezelf en ontdek je misschien wel een hele nieuwe kant van je persoonlijkheid!

6. Heb geduld

Als je het eng vindt om solo te reizen, dan overwin je die angst niet in één dag. Heb een beetje geduld met jezelf en accepteer dat angsten erbij horen. Laat jezelf de eerste dag lekker wennen. Ontdek de omgeving rondom je accommodatie en bekijk wat je de volgende dag wil doen. Maak geen strak schema, maar laat jezelf lekker meevoeren met de reis.

Met deze zes tips moet jouw soloreis sowieso goedkomen! Probeer niet te veel te plannen, maar juist te genieten. Succes!

Openingsbeeld: Oleh_Slobodeniuk/iStock