Tasmaanse duivels keren na 3000 jaar terug naar vasteland Australië

Redactie Lonely Planet

De Tasmaanse duivel teruggekeerd naar het vasteland van Australië, nadat hij daar meer dan 3000 jaar voor het laatst werd gezien. Elf duiveltjes zijn onlangs vrijgelaten in een natuurreservaat van 400 hectare ten noorden van Sydney. Dit is gebeurd na een eerdere succesvolle test met 15 Tasmaanse duivels, wat betekent dat er nu 26 dieren de wildernis van het vasteland van Australië hun thuis noemen.

De herintroductie van de vleesetende buideldieren wordt gezien als een belangrijke stap in de wederopbouw van Australië, het land met het grootste uitstervingspercentage van zoogdieren ter wereld. Tasmaanse duivels verdwenen voornamelijk omdat ze werden weggejaagd door dingo's, die in roedels jagen. De dingo’s hebben Tasmanië nooit bereikt, maar een overdraagbare, pijnlijke en dodelijke ziekte genaamd Devil Facial Tumor Disease heeft tot 90% van de wilde populatie Tasmaanse duivels gedecimeerd. Het resultaat is dat er vandaag nog maar 25.000 duivels zijn.

Aussie Ark werkt al meer dan 10 jaar met Tasmaanse duivels met als doel ze ooit terug te brengen in het wild. De organisatie heeft een gezonde populatie van de dieren opgebouwd en alles over hen geleerd. Aussie Ark zal de komende twee jaar twee extra uitzettingen van elk 20 duivels coördineren, en deze dieren zullen worden gevolgd door middel van regelmatige onderzoeken, cameravallen en zenders om het proces voortdurend te verfijnen.

Aussie Ark selecteerde de specifieke duivels voor herintroductie op basis van de dieren die het meest geschikt waren voor voortplanting zonder enige vorm van inteelt. Het reservaat zal de verspreiding van ziekten, plagen en schadelijk onkruid voorkomen - evenals vuur, dat eerder dit jaar rampzalig was voor het land. Auto’s mogen niet op het terrein komen wat ervoor zorgt dat de duivels leren auto's niet met voedsel te associëren - iets wat dodelijk kan zijn wanneer ze op grotere schaal worden vrijgegeven.

Kijk voor meer informatie de website van #devilcomeback hier.

Openingsbeeld: dbptas / iStock