Straatartiesten versieren dit Spaanse dorp ter ere van lokale vrouwen

Redactie Lonely Planet

Een klein dorpje in Spanje heeft een artistieke restyling gehad en is versierd met muurschilderingen ter ere van de lokale vrouwen in het dorp.  

Het dorpje Belorado in de regio Castilla y Léon heeft een bijzondere traditie. Het spel bolo beliforiano is een soort bowlen dat uitsluitend door vrouwen wordt gespeeld. Dit is een unieke traditie en de lokale culturele organisatie StARTer heeft besloten om deze te eren door middel van street-art. De gevels van acht huizen rondom het dorpsplein, waar vroeger bolo beliforiano werd bespeeld, zijn versierd met unieke muurschilderingen. Volgens een van de artiesten die betrokken is geweest bij dit project wordt op deze manier de aanwezigheid van vrouwen in de openbare ruimte benadrukt. 

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door StARTer Proyectos Culturales (@starterproyectos) op

Elke artiest die heeft meegewerkt aan dit project heeft zich op een ander aspect van de traditie gefocust. Mede-Oprichter van StARTer, Rogue Fernándes, heeft zich beziggehouden met het vinden van foto’s waarop het spel bolo beliforiano gespeeld wordt. Vervolgens heeft hij de foto’s uit de 20ste eeuw, waarop vrouwen afgebeeld zijn die wedstrijden spelen op het plein, nageschilderd op de gevels. 

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door StARTer Proyectos Culturales (@starterproyectos) op

De Poolse artiest NeSpoon is gevraagd om traditionele patronen te schilderen op de rest van de gevels. Ze heeft gekozen voor motieven van traditioneel kant dat is ontworpen door nonnen uit het klooster dat vroeger in Belorado stond. ‘Ik probeer altijd gebruik te maken van lokale patronen in mijn muurschilderingen, als die er zijn’ vertelde NeSpoon aan het Poolse persbureau. ‘Ik moet met de lokale gemeenschap praten en zien wat voor soort patronen karakteristiek zijn voor de regio’.

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door NeSpoon (@nes.poon) op

De afgebeelde foto’s en patronen werken perfect samen op de muren. Hier wordt een plek gecreëerd waarbij tradities worden hersteld en gemeenschappen worden opgebouwd. NeSpoon beschrijft de onthulling van het beschilderde plein als een vreugdevolle gebeurtenis en waarbij verleden en heden worden samengebracht. ‘Misschien zijn sommige van de oudere dames die weer zijn begonnen met bowlen de meisjes van de zwart-wit foto’s die afgebeeld zijn op de muren’ vertelt ze in een verklaring. 

Voor meer informatie over dit project kun je de Instagram pagina van StArter’s bezoeken.

Openingsbeeld: TanjalaGica / iStock