Sterren kijken? Nieuw-Zeeland is the place to be

Redactie Lonely Planet

Met het 50e jubileum van de maanlanding op komst, gaat op 20 juli 2019 de volle aandacht uit naar de sterrenhemel. Nieuw-Zeeland is een van de beste plekken ter wereld om naar de sterren te kijken, en heeft daarvoor een scala aan unieke mogelijkheden.

Allereerst mag Lake Tekapo niet ontbreken. Hier bewonder je in een natuurlijke heetwaterbron de sterren, na een astronomische verhaalvertelling in Tekapo Springs. Ontspan op een drijvende hangmat en laat je meedrijven door het water.

De Church of the Good Shepherd. Beeld: Martin Vinas / iStock

In het Aoraki Mackenzie International Dark Sky Reserve vind je het meest vooraanstaande astronomische onderzoekscentrum van Nieuw-Zeeland: de Mount John Observatory. Hier bekijk je door een telescoop het universum in een van de Earth and Sky Observatory tours. Poets daarna je astrofotografie skills op in de onlangs gestarte nachttour in de Church of the Good Shepherd. Met het adembenemende Lake Tekapo en de Southern Alps als achtergrond, is de kerk een van de meest gefotografeerde plekken van Nieuw-Zeeland.

Eveneens in MacKenzie, net buiten de Dark Sky Sanctuary, vind je middenin de natuur een aantal glazen huisjes waar je kunt overnachten. Hier beleef je de ultieme sterrenervaring, nota bene vanuit je eigen luxe bed.

Het ski resort Cardrona in South island, gelegen tussen Queenstown en Wanaka, is nog een astronomische toplocatie. De plek kent heel weinig lichtvervuiling en is vanaf beide steden bereikbaar voor een sterrenkijk-tour in de bergen.

De bergen in ski resort Cardrona kennen weinig lichtvervuiling en zijn bereikbaar vanaf Queenstown en Wanaka. Beeld: CUHRIG / iStock

Tot slot heb je Stewart Island, dat geliefd is onder reizigers vanwege haar ongerepte, natuurlijke regenwouden (85% van het eiland is beschermd als nationaal park). Het eiland deed onlangs een aanvraag voor de status Dark Sky Sanctuary. De Maori noemen het Rakiura, of te wel ‘het land van de gloeiende hemel’. Vorig jaar vervingen de 390 inwoners van het stadje Oban alle lichten met gedimde alternatieven en deden zij vrijwel al het buitenlicht in de ban, tenzij het uit veiligheid noodzakelijk was. Zorg er bij een bezoek aan Oban dus voor dat je een zaklamp bij je hebt, want het is er pikkedonker.

Ontdek: de onbewandelde paden van de Nieuw-Zeelandse Alpen!

Openingsbeeld: primeimages / iStock