Spookachtige bestemmingen: hier vier je Halloween op z'n griezeligst

Redactie Lonely Planet

Je kunt natuurlijk altijd terecht in historische steden als Dublin, Londen, Boekarest en Praag voor een leuk Halloween-feestje in stijl, maar kijk ook eens verder en ontdek minder bekende Europese bestemmingen die je, gehuld in herfstnevel, kippenvel kunnen opleveren. 

Vampierlegendes in het Kasteel van Orava, Slowakije

Diep in de bossen van Slowakije, op een gewaagde plek boven op een kalkstenen rots aan de oevers van de rivier de Orava, staat een middeleeuws kasteel. Het bouwwerk betovert al eeuwenlang bezoekers en vormde ooit het decor van de klassieke vampierfilm Nosferatu uit 1922. 
Ga op een herfsttour door het kasteel en laat je door de audiogids meeslepen in bloedstollende legendes en verhalen over geesten die naar verluidt nog steeds door de gangen slenteren. En bereid je voor op een flinke tocht, want het kasteel telt maar liefst 154 kamers en zo’n 660 traptreden. De meeste gidsen nemen je mee op een duizelingwekkende opwaartse klim door talloze tunnels, binnenplaatsen en uitstallingen van voorwerpen uit vroeger tijden, met als beloning panoramische uitzichten op weelderige vergezichten over de bergen. Een must visit voor liefhebbers van klassieke horrorfilms.

Op pad met geesten in Meath, Ierland

Uit een ver Iers verleden stammen verhalen van het oude Keltische Samhain-feest dat jaarlijks werd gevierd aan het einde van het oogstseizoen met vuur en zang. Er wordt wel gezegd dat Samhain de basis heeft gelegd voor wat we nu kennen als Halloween. De mistige heidevelden van oostelijk County Meath is naar verluidt de plek waar ooit het Keltische festival begon, tussen de zonsondergang van 31 oktober en zonsopgang van 1 november, meer dan 3000 jaar geleden. In de geboorteplaats van Halloween worden tegenwoordig nog steeds griezelige evenementen georganiseerd tijdens The Spirits of Meath Halloween Festival. Meath is makkelijk bereikbaar vanuit Dublin en de festiviteiten bieden een meer spiritueel alternatief voor het onbeschaamde Halloween-hedonisme van de hoofdstad. 

Bezoek de geboorteplaats van Dracula: Sighişoara, Roemenië

Stap in de sporen van de hoofdpersonen van fascinerende legendes en mythen door smalle steegjes en langs middeleeuwse forten van Sighişoara. Deze oude stad, die op de UNESCO-Werelderfgoedlijst staat, is de vermeende geboorteplaats van Vlad Ţepeş, een bloeddorstige 15de-eeuwse Walachijse prins. Vlad de Spietser werd hij ook wel genoemd, omdat hij zijn vijanden met een paal aan de grond spietste, waardoor ze een trage en pijnlijke dood stierven. Maar de naam onder welke de meesten hem kennen, is Dracula.
Bram Stoker liet zich voor zijn personage, Dracula, zeker inspireren door de gruwelen van Ţepeş, maar verdere verbanden zijn nooit bevestigd. Desondanks heeft Sighişoara de vampierlegende omarmd en kun je jezelf onderdompelen in horror op een van de feesten in de stad. Of bezoek het centrale plein in de stad, waar de heksenprocessen het het spietsen plaatsvond, of maak een wandeling door de huiveringwekkende begraafplaats. 

Openingsbeeld: emicristea / iStock