Special street art: drone-kunst komt naar Berlijn en Turijn

Redactie Lonely Planet

Er staat een uniek project op de planning voor Europa: moderne dronetechnologie zal gaan worden gebruikt om dynamische straatkunst te creëren op opvallende, moeilijk te bereiken plekken in de stad. Op deze manier zijn de steden een enorm canvas.

Het Paint by Drone-project is gecreëerd door het internationale design- en innovatiekantoor Carlo Ratti Associati, met als doel alles uit de verticale oppervlakten in de stad te halen. Daarbij is het ook een nieuwe mogelijkheid voor artistieke expressie. Het project staat gepland voor aankomende herfst in Berlijn en Turijn, met de mogelijkheid om hierna uit te wijken naar andere Europese steden.

In het Paint by Drone-project worden 1 meter brede drones gebruikt die allemaal zijn uitgerust met sensoren en spraytanks. Alle drones zullen, net als veel traditionele printers, CMYK-inkt bevatten (cyaan, magenta, geel en key) en zijn in staat om kunst te maken die via een app digitaal is ingestuurd. De artistieke input komt vanuit crowdsourced platforms of van inzendingen naar een conservator.

Er zal een centraal managementsysteem worden gebruikt om de drones te reguleren: een monitorsysteem houdt de positie bij en stellages met een beschermend net zorgen ervoor dat de drones zich veilig kunnen bewegen.

Openingsbeeld: agnormark / iStock