Spanje wil in juli weer graag reizigers ontvangen

Redactie Lonely Planet

Het is een zomer van zon, zee en sociale afstand in Spanje, aangezien het land juli markeert als de officiële startdatum van het toeristisch seizoen.

De Spaanse premier Pedro Sánchez zei in een toespraak dat het land vanaf 1 juli heropend zou worden voor vakantiegangers ’in veilige omstandigheden’, waarbij hij buitenlandse toeristen aanspoorde om de vakanties in Spanje te gaan plannen. De heer Sánchez ging niet in op wat deze veilige omstandigheden zouden inhouden, maar er wordt verwacht dat stranden, resorts, hotels en restaurants nieuwe richtlijnen voor sociale afstand zullen naleven, waarbij de regering werkt aan een nieuw certificeringssysteem om te bewijzen dat bedrijven voldoen aan verhoogde veiligheid normen.

Vanaf 25 mei bevindt het grootste deel van Spanje zich in fase één of fase twee van het de-escalation plan van de regering, waarbij Barcelona en Madrid eindelijk fase nul, de eerste fase, verlaten. Fase één staat sociale bijeenkomsten toe van maximaal tien personen en de opening van terrassen met een capaciteit van 50%. Fase twee staat bijeenkomsten van maximaal 15 personen toe en de opening van culturele locaties met een capaciteit van 30%, plus andere maatregelen. Tegen de tijd dat toeristen in juli arriveren, zou het land zich in fase vier moeten bevinden, waarbij de meeste limieten moeten zijn versoepeld en internationale bezoekers niet meer in quarantaine hoeven. ‘Spanje heeft toerisme nodig en toerisme heeft veiligheid nodig, zowel in oorsprong als in bestemming. We zullen garanderen dat toeristen geen enkel risico lopen en dat ze ons geen enkel risico zullen opleveren', zei Sánchez.

Spanje is na Frankrijk de meest bezochte bestemming ter wereld en ontvangt jaarlijks 80 miljoen internationale bezoekers. Toen op 25 maart de noodtoestand werd uitgeroepen en de grenzen werden gesloten, kwam de toerismesector - die ongeveer 12% van het BBP van het land uitmaakt - tot stilstand. Hoewel de dreiging van het virus nog steeds aanwezig is, zei Sánchez dat het land ‘licht ziet aan het einde van de tunnel’, maar drong hij er bij de bewoners op aan voorzichtig te blijven. Voorlopig kijkt Spanje vooruit en bereiden toeristische instellingen zich al voor op de veilige terugkeer van bezoekers.

Openingsbeeld: Oleg_P / iStock