Homestays in Kazachstan: logeren bij de locals

Redactie Lonely Planet

Onder leiding van de Kazakhstan Tourism Association worden dorpelingen op het platteland getraind in gastvrijheid, om homestays voor toeristen te bieden en tegelijk nieuwe economische kansen voor zichzelf creëren.

Kazachstan staat in de spotlight. De hernieuwde belangstelling voor de erfenis van de Zijderoute in Centraal-Azië heeft de natie geholpen om achter een gordijn van relatieve reisanonimiteit vandaan te komen en een gewilde bestemming te worden. En hoewel de Kazakhstan Tourism Association graag meer buitenlandse bezoekers wil verwelkomen, zijn schaalbaarheid en ondersteunen van de gemeenschap van het grootste belang voor hun ambities, zeker nu andere bestemmingen worstelen met een gespannen infrastructuur.

Daarom is er een initiatief gelanceerd om lokale touroperators te koppelen aan dorpsgezinnen voor homestays, waardoor reizigers authentieke Kazachse ervaringen kunnen beleven en tegelijkertijd het economische levensonderhoud van de plattelandsbevolking wordt gestimuleerd. De vereniging leidt gastheren en -vrouwen op in gastvrijheid en helpt hen om hun bescheiden gezinswoningen en traditionele yurts comfortabel en gereed te maken voor gasten. 

De activiteiten met een host geven reizigers een authentiek inkijkje in de Kazachse cultuur middels paardrijden door de uitgestrekte gouden steppe, natuurwandelingen, dorpstours en kooklessen. Of een reiziger nu beshbarmak (paardenvlees of schapenvlees met noedels en uien) leert maken of naar een uitvoering van een dombra (Kazachse luit) kijkt, ze weten dat hun geld rechtstreeks naar de gemeenschap gaat. Bovendien betekent een verblijf in landelijke dorpen vaak dat de grootse natuurwonderen van Kazachstan in de buurt zijn. Vanuit het zuidoostelijke dorp Saty is het bijvoorbeeld maar een klein eindje rijden naar de Kolsai meren, een drietal pittoreske natuurlijke bergreservoirs waar je kunt kanoën en wandelen.

Dit nieuwe concept verbetert niet alleen de omstandigheden voor mensen die in afgelegen berggebieden wonen; gebruikmaken van bestaande accommodatie en lokale bewoners voorkomt ook dat er nieuwe ontwikkelingen ontstaan ​​in ecologisch gevoelige gebieden. Kazachstan lijkt klaar voor de schijnwerpers.

Openingsbeeld: Aureliy/Shutterstock