Sociaal toerismeproject: Burren EcoTourism Network, Ierland

Redactie Lonely Planet

Het Burren EcoTourism Network heeft meer dan 70 lokale ondernemers samengebracht om het Burren and Cliffs of Moher Geopark in Ierland om te toveren tot ‘s wereld meest toonaangevende plek voor duurzaam toerisme.

Met een van de meest bijzondere landschappen van Europa en een aantal populaire attracties, wisten de knappe koppen van County Clare dat alleen praten over verantwoord toerisme en duurzaamheid niet genoeg zou zijn. Daarom werd in 2011 het Burren EcoTourism Network opgericht, waar tegenwoordig 70 lokale bedrijven zich middels verantwoord toerisme en duurzaamheid inzetten om de regio te promoten.

De basis is er: het maanachtige karstlandschap van Burren is een wonderland van 560 vierkante meter, vol blootgesteld kalksteen met een buitengewone mix van mediterrane en arctisch-alpine planten, driekwart van alle Ierse wilde bloemsoorten en maar liefst 23 soorten schitterende orchideeën. In het zuidwesten liggen de adembenemende, 155 meter hoge Cliffs of Moher, een dramatische rij van donkere zand- en siltstenen gestaltes die een opvallend kenmerk zijn van het land.

Het Burren EcoTourism Network werkt hard om de boodschap te verspreiden dat toerisme en duurzaamheid elkaar niet uitsluiten om dit opmerkelijke natuurlijke erfgoed te beschermen. Door middel van een reeks marketingcampagnes heeft het netwerk slow tourism, lokale betrokkenheid en een grotere verantwoordelijkheid voor iedereen in de omgeving bevorderd.

Openingsbeeld: Burren Eco Tourism