Slovenië opent nieuwe groene fietsroute langs wijngaarden en nationale parken

Redactie Lonely Planet
Slovenië opent nieuwe groene fietsroute langs wijngaarden en nationale parken

Slovenië opent op 1 november een langeafstandsfietsroute met meerdere etappes, dat uitsluitend groen gecertificeerde locaties verbindt. “Bike Slovenia Green” stopt op zeven locaties tijdens een week lange reis dwars door het land. 

De route leidt fietsers door het hart van de Julische Alpen, rond het iconische meer Bohinj en het meer van Bled, voordat het in zuidelijke richting naar de Adrioatische kust gaat. 

‘De route stopt op plaatsen waar verantwoord ondernemen een prioriteit is, maar dit zijn ook fantastische plaatsen om naar en door te fietsen’, zegt Jan Klavora, een partner bij Visit GoodPlace, een touroperator in Ljubljana, de hoofdstad van Slovenië. Klavora en GoodPlace kregen de opdracht om het nieuwe parcours te ontwerpen in een project gefinancierd door de Europese Unie en beheerd door het ministerie van economie van Slovenië. ‘Alle steden voldoen aan de strikte internationale en zelfs strengere Sloveense normen voor groencertificering, maar de route loopt ook door drie wijnregio's, brengt fietsers naar door familie gerunde boetiekhotels, en maakt meestal gebruik van rustige landelijke wegen en paden alleen geschikt voor fietsers.’ 

Elk van de bestemmingen langs de route is gecertificeerd onder het merk Slovenië Green, dat wordt erkend door de Global Sustainable Tourism Coucil. Verantwoord denken is niets nieuws voor Slovenië. Het land werd uitgeroepen tot ‘het meest duurzame land ter wereld’ toen het in 2017 de National Geographic Word Legacy Award ontving. In 2016 werd Ljubljana uitgeroepen tot de groene hoofdstad van Europa. 

Openingsbeeld: zakaz86 / iStock


Volg Lonely Planet op Instagram