Schreeuw je frustratie weg in het landschap van IJsland

Redactie Lonely Planet

Last van wat opgebouwde frustratie door de COVID-19-pandemie? IJsland heeft een oplossing bedacht om een ​​deel van deze stress kwijt te raken. Het land vraagt ​​mensen over de hele wereld om wanhoopskreten op te nemen en zal deze via enorme luidsprekers op enkele van de meest afgelegen locaties afspelen.

Het klinkt misschien raar, maar het initiatief is gebaseerd op primaltherapie, die werkt volgens het principe dat schreeuwen een gevoel van verlichting van frustratie en angst kan geven door opgekropte emotie los te laten. Het IJslandse bureau voor toerisme zit achter het initiatief, dat ‘Let It Out’ heet. De prachtige, open ruimtes van IJsland zijn de perfecte plek voor mensen om hun frustraties te uiten. Als mensen hun geschreeuw opnemen via een website, zal IJsland ze uitbrengen op locaties zoals de top van Festarfjall op het schiereiland Reykjanes, het Videy-eiland in Reykjavik en de Skógarfoss-waterval.

Schreeuwen als een therapeutisch hulpmiddel werd in de jaren zeventig ontwikkeld als een manier om opgekropte emotie los te laten ', zegt psychotherapeut Zoe Aston. 'Wat we ons niet realiseren is dat de psychologische reactie op het willen schreeuwen een deel van onze hersenen verlicht dat amygdala heet. De amygdala wordt geactiveerd wanneer we worden bedreigd, iets wat we allemaal de afgelopen maanden hebben meegemaakt. Door te schreeuwen kan je amygdala letterlijk de daar opgeslagen stress loslaten'.

Bezoek de website voor meer informatie over Let It Out.

Openingsbeeld: erikreis / iStock