Royal wedding-locaties die je kunt bezoeken

Redactie Lonely Planet

Op een zonnige dag, mei vorig jaar, reisden duizenden koningsgezinden af naar Windsor om het huwelijk van prins Harry en Meghan Markle te vieren. Het koppel is inmiddels al ruim een jaar getrouwd en heeft hun eerste kindje, Archie, mogen verwelkomen. Veel trouwlocaties van de royals kun je zelf bezoeken, dus wij zetten ze op een rijtje.

De bruiloft van Meghan en Harry | Foto: AdrianHancu / iStock

Windsor Castle

Werelds grootste en continu bezette kasteel werd in 2018 twee keer als trouwlocatie gebruikt: Zowel Meghan en Harry als prinses Eugenie en Jack Brooksbank trouwden hier. Beide ceremonies vonden plaats in St George's Chapel, een prachtig staaltje gotische architectuur uit 1475. Ook prins Charles en Camilla Parker Bowles hielden hier een dienst om hun huwelijk te vieren in 2005 en het is de rustplaats van koning Henry VIII en Jane Seymour.

Een treinritje van London Waterloo naar station Windsor and Eton Riverside duurt een klein uurtje. Het kasteel is op loopafstand van het station. Om geld te besparen kun je het beste zowel de treintickets als de entreetickets alvast online kopen. Het kasteel is iedere dag open en is vaak wat rustiger in de middag. 

Fans wachten op de bruiloft van Kate en William | Foto: icenando / iStock

Westminster Abbey

In 2011 gaven prins William en Kate Middleton in deze immense gotische kerk het ja-woord, onder het toeziend oog van 2200 gasten en zo'n 2 miljard kijkers thuis. Je kunt hun huwelijksakte bekijken in de Queen's Diamond Jubilee-galerijen. William en Kate waren de laatsten die hier trouwden na een lange lijst van koninklijke koppels: 16 in totaal. Onder meer het opzichtige jaren 80 huwelijk van prins Andrew en Sarah Ferguson vond hier plaats, maar ook prinses Margaret en Antony Armstrong-Jones trouwden hier met een ceremonie waar kosten noch moeite werden gespaard. Koningin Elizabeth trouwde hier met prins Philip in een traditionele ceremonie, net als haar ouders koning George en de Queen Mother.

Westminster Abbey is ook de plek waar sinds 1066 iedere kroning plaatsvindt, en er zijn al meer dan 3000 royals begraven, net als soldaten en dichters. Het is dan ook meer dan logisch dat deze rijke geschiedenis veel bezoekers trekt. Je kunt Westminster Abbey gemakkelijk bereiken met de bus, trein of metro en de kerk is open voor het publiek van maandag tot en met zaterdag. Vermijd rijen door vooraf te boeken

St Paul's Cathedral | Foto: desifoto / iStock

St Paul's Cathedral

Het huwelijk tussen prins Charles en Diana Spencer werd ook wel de bruiloft van de eeuw genoemd, zoveel mensen kwamen kijken naar het koppel. Daarom moest de bruiloft verplaatst worden van het al ruime Westminster Abbey naar de nog grotere St Paul's Cathedral, waar 3500 gasten in passen. Hoe Diana met haar lange sleep de koets uitstapte, zal niemand ooit vergeten.

Je kunt de spectaculaire koepel ontworpen door Christopher Wren van maandag tot en met zaterdag bewonderen. St Paul's Cathedral staat middenin Londen en is met ieder openbaar vervoersmiddel gemakkelijk te bereiken. Bespaar geld door online te boeken en kom vroeg om de massa's mensen te vermijden.

Openingsbeeld: Taikrixel / iStock