Rio benoemd tot eerste wereldhoofdstad van de architectuur

Redactie Lonely Planet

Rio de Janeiro is door Unesco benoemd tot wereldhoofdstad van de architectuur. Hiermee is het de eerste stad ooit die de onderscheiding krijgt.

Deze week werd de eer door de culturele organisatie van de VN bekendgemaakt, die in 1945 samen met de International Union of Architects werd opgericht. De titel is in het leven geroepen om bouwkundig erfgoed te behouden, en om een platform te creëren voor cultuur, architectuur en sociale ontwikkeling. Rio zal daarnaast als hoofdstad ook het driejaarlijkse World Congress van de UIA organiseren.

Maracana Stadion in Rio De Janeiro. Foto: marchello74 / Shutterstock

‘Door het bereik en de kwaliteit van haar activiteiten moet Rio de Janeiro, als wereldhoofdstad van de architectuur, een voorbeeld worden op het gebied van moderne architectuur en duurzame stadsontwikkeling’, aldus Ernesto Ottone R., assistent directeur van Unesco in een verklaring. De hoofdstad moet daarnaast een internationaal platform bieden voor dringende kwesties rondom cultuur, cultureel erfgoed, stadsontwikkeling en architectuur.’

Rio organiseert bovendien een aantal evenementen onder het thema “All the worlds. Just one world.”, en promoot het 11e doel van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen, namelijk: “Maak steden en menselijke nederzettingen inclusief, veilig, veerkrachtig en duurzaam”. Dit door middel van activiteiten die een dialoog op gang moet zetten tussen architecten, stadsontwikkelaars, beleidsmakers, artiesten, schrijvers en meer.

De Hogeschool voor de Kunsten in Parque Lage, EAV (Escola de Artes Visuais). Foto: Cesar Okada / Getty Images

Een deel van de Braziliaanse hoofdstad werd al eerder door Unesco geëerd, toen de Carioca-landschappen tussen de Berg en de Zee werd toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst. Het gebied beslaat de Tijuca National Park bergen, de Botanical Gardens, het Corvocado gebergte, het standbeeld van Christus de Verlosser en Copacabana Bay, en werd verkozen door de unieke mix van cultuur en natuur.

Wil je meer weten over Brazilië? Dit zijn vijf onmisbare culturele ervaringen..

Openingsbeeld: ostill / Shutterstock