Reykjavik en West-IJsland: ideale combi voor een stopover

Redactie Lonely Planet

IJsland is in de winter rustiger dan ooit, het desolate landschap nog magischer én je hebt de kans om het noorderlicht langs de nachthemel te zien dansen. Je kunt als je maar een paar dagen hebt – bijvoorbeeld tijdens een stopover – goed Reykjavik en Zuidwest-IJsland combineren. Ontdek de hoofdstad en het omliggende vulkanische landschap en beleef het beste van IJsland in de winter!

Reykjavik

Doe

Ontdek de IJslandse hoofdstad te voet. Het centrum van Reykjavik is heel compact en in de donkere maanden branden overal lichtjes en drijft de geur van vers gebrande koffie en kaneelbroodjes door de straten. Vanaf de toren van de kerk van Hallgrím kijk je uit over de stad, de fjord Kollafjörður en de besneeuwde bergen aan de horizon. Overnacht in het hippe havengebied bij het Icelandair Hotel Reykjavik Marina, een fijne uitvalsbasis voor wandeltochten door de stad. De bijbehorende cocktailbar Slippbarinn is een favoriet onder de locals. 
icelandairhotels.com

Eet

Vlak bij het hotel vind je een van de nieuwste toevoegingen van het oude havengebied Grandi, dat in slechts een paar jaar tijd is getransformeerd tot hét food district van de stad. Grandi Mathöll is een kleine foodhal in een oude visfabriek pal aan het water waar het sinds de opening halverwege 2018 elke avond gezellig druk is. 
grandimatholl.is

Zie

De vele podia & musea van de stad bieden beschutting tegen de gure wind. In het moderne Harpa worden evenementen en concerten georganiseerd, waarvan sommige gratis, en het voortreffelijke Reykjavik Art Museum is verspreid over maar liefst drie locaties. 
visitreykjavik.is

Een van de mooiste watervallen van IJsland: Skógafoss | Foto: Jurrien Veenstra

Zuidwest-IJsland

Doe

Ontdek het spectaculaire vulkanische landschap rond Reykjavik op een roadtrip. De Golden Circle-route is de bekendste dagtrip en voert je langs drie hoogtepunten: de waterval Gulfoss, twee geisers (waaronder de originele Geysir) en nationaal park Þingvellir. Een iets rustiger alternatief is de route langs de zuidkust naar het kustplaatsje Vik, waarbij je twee van de mooiste watervallen van het land, een gletsjer en zwarte zandstranden kunt ontdekken. De watervallen Seljalandsfoss en Skógafoss liggen dicht bij elkaar en bij de eerste kun je, mits er niet te veel ijs ligt, helemaal tot achter de waterval komen. Langs de kust kun je richting Vik een aantal zwarte zandstranden ontdekken, waaronder het strand met het beroemde vliegtuigwrak en Black Sand Beach met prachtig gevormde basaltrotsen. 
re.is

Eet

Neem een duik in de warmwaterbronnen van de Blue Lagoon op het uiterste zuidwestelijke puntje van IJsland en schuif daarna aan in het nieuwe restaurant Moss. Je kunt er IJslandse seizoensgerechten proeven met uitzicht op het door mos bedekte vulkanische landschap en wijnproeven in een lavakelder uit 1226. Heb je iets bijzonders te vieren, kies dan voor het proefmenu van zeven gangen aan de Chef’s Table en boek een kamer in het exclusieve bijbehorende hotel The Retreat voor een onvergetelijk verblijf.
bluelagoon.com

Zie

Deze tijd van het jaar is hét moment om het noorderlicht te zien. Houd de aurora forecast goed in de gaten en kies een onbewolkte avond om op pad te gaan, liefst tijdens een nieuwe maan. Laat de stad en de meeste lichtvervuiling achter je op het schiereiland Seltjarnarnesbær net ten westen van Reykjavik. De vuurtoren Grótta is een mooie plek om foto’s te maken. 
en.vedur.is/weather/forecasts/aurora

Nog meer IJsland? Lees ook: Beleef IJsland in de winter. 

Openingsbeeld: patpongs / iStock