Reizend werken: maak de wereld jouw kantoor

Redactie Lonely Planet
Reizend werken: maak de wereld jouw kantoor

Werken om te kunnen reizen? Waarom niet werken terwijl je reist? Steeds meer reizigers verdienen hun geld onderweg, dankzij online freelancewerk, mobiele technologie en flexwerkplekken. Deze digitale nomaden kunnen van elk plekje ter wereld hun kantoor maken. 

Controle op afstand

Een zakenreis mixen met plezier, dat concept is allang bekend. Maar dankzij de online samenwerkingseconomie heeft voor een nieuwe generatie werkers ‘werken op afstand’ een nieuwe betekenis gekregen.  

Deze nieuwe mobiele werkers – ook wel ‘digitale nomaden’ of ‘e-workers’ genoemd – waren aanvankelijk vooral professionals uit de creatieve, academische en IT-sectoren. Het waren schrijvers, typend op een strand in Thailand, grafisch ontwerpers die in een Amsterdams café zaten te broeden op een creatief project, of applicatie-ontwikkelaars die hun code op 10 km hoog tikten, vliegend over de Atlantische Oceaan. Steeds meer bedrijfstakken beginnen echter de voordelen in te zien van werk op afstand.

Volgens Forbes is 34% van de Amerikaanse beroepsbevolking tegenwoordig freelancer. In 2020 zal dit aantal stijgen naar zo’n 40%. Dankzij de economische crisis van 2008, de opmars van mobiele en cloudtechnologie en de invloed van sociale netwerken als Facebook en LinkedIn, is er een “perfect storm” ontstaan die het freelancetijdperk onvermijdelijk maakt. 

Verdienen in de lucht

Wie 10 jaar geleden freelancer wilde zijn, had contacten nodig. Een heleboel contacten.  Tegenwoordig schrijf je jezelf simpelweg in bij peer-to-peer-marktplaatsen als Fiverr of Upwork, waar vraag en aanbod van over de hele wereld met elkaar wordt verbonden. 

Aanvankelijk waren het vooral millennials die ontdekten dat elke plek een werkplek kan zijn. Maar tegenwoordig heeft werken op afstand de voorkeur van mensen van alle leeftijden. Semi-gepensioneerden wagen zich aan een tweede carrière aan de andere kant van de oceaan en studenten met een tussenjaar verdienen hun reis onderweg bij elkaar. De scheidingslijn tussen werk en reislust vertroebelt voor iedereen. 

Het voordeel is overduidelijk: je reist de wereld rond zonder failliet te gaan. Er zijn echter een paar eventuele nadelen om op te letten. Een instabiel inkomen en nulurencontracten, bijvoorbeeld. Maar een probleem waar vaak niet bij wordt stilgestaan, is dat je door het werk kan vergeten om van je omgeving te genieten. Wanneer je ploetert om te reizen, is het natuurlijk zonde wanneer je meer van je inbox ziet dan van het uitzicht. Plan je tijd goed en gun jezelf genoeg momenten om van de reis te genieten.

De ruimterace

De lobby van een hotel, een café, een bankje in het park – tegenwoordig kan elke plek een werkplek zijn. Maar een opvallende ontwikkeling van het ‘nieuwe werken’ is de hoeveelheid flexwerkplekken die overal opduiken. Deze plekken zijn perfect voor de afstandwerkers die het comfort van een kantoor missen. Je vindt hier onbeperkte wifi, printers en natuurlijk gratis koffie. Hier kun je ook brainstormen met andere freelancers uit hetzelfde vakgebied, of ouderwets hangen bij de waterkoeler voor dat echte kantoorgevoel. Vaak bieden flexwerkplekken met dag-, maand- of jaarpassen toegang tot een bureau of kamer. De groei van flexwerknetwerken zoals Copass en WeWork is onstuitbaar. In steden rond de hele wereld springen nieuwe locaties op.

Hotspots voor dit soort plekken zijn de gebruikelijke plekken: hipsterparadijzen zoals New York, Londen, Berlijn en Amsterdam. Maar gedeelde werkplekken zijn ook populair in backpackerknooppunten. Ubud in Bali en Medellin in Colombia zijn hier voorbeelden van. Dankzij de lage levenskosten, internationale scholing en warme expatgemeenschappen zijn dit bekende freelancefavorieten. Chiang Mai in Thailand staat vooral bekend om zijn tempels, maar dankzij het milde klimaat en “farang (Europeaan-) vriendelijke” services is dit ook groeiend centrum van e-werkers. Hier wordt dan ook de Coworking Unconference (cuasia.co) gehouden, in februari 2017.

Dit zijn 10 van de beste plekken ter wereld om te werken (waarvan eentje in de buurt)…

Betahaus, Berlijn, Duitsland
Flexwerkplek en café (betahaus.com/berlin).

Urban Place, Tel Aviv, Israël
Gelegen in het groene Rothschild Blvd. Vind hier Mediterrane uitzichten in het hart van “het land van de start-up” (urbanplace.me). 

Punspace, Chiang Mai, Thailand
Heeft twee locaties, in Nimman en Tha Phae Gate, compleet met snacks, koffie en 24 uur per dag toegang (punspace.com).

Laptop, Parijs, Frankrijk
Knusse werkplekken en vergaderruimtes in omgebouwde 19e-eeuwse optrekjes (lelaptop.com/en).

The Farm, New York, VS
Deze flexwerkhemel in SoHo heeft zelfs een boomhut (thefarmsoho.com). 

Cowo 360, Rome, Italië
Een vrolijke, moderne en luchtige werkplek in het noordoosten van Rome (workitout.it).

Kindred Studios, Melbourne, Australie
Behalve een werkplek vind je hier studios, een bar en yogaklasjes (kindredstudios.com.au).

Hubud, Ubud, Bali
Deze bruizende expat “hub in Ubud” is bekleed met ambachtelijk bewerkte bamboe en biedt uitzicht over rijstvelden (hubud.org). 

Ondas, Medellin, Colombia
Café, flexwerkplek en school voor de Spaanse taal in één (ondasmedellin.com).

Voor als je het eerst wat dichterbij wilt uitproberen:

Thinking Hut, Amsterdam, The Netherlands
Een flexwerkplek in een omgebouwde stal uit 1912 (thethinkinghut.com).

Openingsbeeld: Jasmina007 / iStock


Volg Lonely Planet op Instagram