Reizen naar Antarctica: wat is er mogelijk?

Redactie Lonely Planet

Het verre koude zuiden van de wereld is misschien ontsnapt aan de pandemie, maar dat betekent niet het afgelopen seizoen soepel is verlopen. Antarctica heeft geen gevallen van COVID-19 - deels vanwege pogingen om dat zo te houden, en deels vanwege de beperkingen die door andere landen zijn opgelegd. Dit heeft gevolgen voor wetenschappers; de tijdelijke bewoners van het continent en het vormt ook een bedreiging voor het Antarctische toeristenseizoen, dat doorgaans loopt van november tot maart of april.

In een normaal jaar zouden reizigers samenkomen in Ushuaia (Argentinië), Punta Arenas (Chili) en, minder vaak, havens in Nieuw-Zeeland en Australië om aan de lange reis naar het zuiden te beginnen. De kortste route - over de golven en woelige wateren van de Drake Passage vanuit Zuid-Amerika - duurt twee tot drie dagen om het Antarctisch Schiereiland te bereiken. Luchtvaartopties zoals DAP's nachtelijke reizen naar King George-eiland op de Zuidelijke Shetlandeilanden bieden meestal een andere manier om voor een beperkte tijd vanuit Zuid-Amerika het verre zuiden te bereiken. Services zijn momenteel opgeschort.

Er zijn twee grote obstakels om dit jaar naar Antarctica te komen. Een daarvan is het gebrek aan cruises - de meeste maatschappijen hebben hun planning voor de rest van dit jaar en begin volgend jaar geannuleerd. Als er dit seizoen cruises kunnen plaatsvinden, zal het tegen het einde van de gebruikelijke periode zijn. Hurtigruten heeft het vertrek van Antarctica tot januari 2021 geannuleerd, maar hoopt dan de operaties te hervatten. De andere is de onzekerheid van de toegankelijkheid van gateway-bestemmingen in Chili, Argentinië, Nieuw-Zeeland en Australië. Met reisadviezen die constant veranderen is het plannen van de eerste stap van de reis naar Antarctica al erg onzeker.

De conclusie is wel te verwachten; 2020–21 is misschien een betere tijd om te sparen voor een toekomstige Antarctische odyssee. Echter, de vraag voor 2021–22 zal waarschijnlijk sterk zijn, aangezien de capaciteit altijd beperkt is en er in november volgend jaar een Antarctische zonsverduistering is. Dat gezegd hebbende, willen gespecialiseerde reisorganisaties ook boekingen aanmoedigen, en zijn er deals voor volgend jaar beschikbaar via experts zoals Discover the World.

Australië biedt op dit moment wel een manier om van het uitzicht van de ijskappen te genieten;  vanaf verschillende Australische luchthavens vertrekt van november tot maart een 12-urige vlucht met Antarctica Flights. Het vliegtuig landt niet en telt daarom als een binnenlandse chartervlucht. 

Openingsbeeld: webguzs / iStock