Reizen met het gezin: Indiase avonturen

Redactie Lonely Planet

Reizen met kinderen kan bekende trekpleisters tot leven brengen, zegt reisjournalist Lorna Parkes. Ze bezocht de Golden Triangle in India.

Na een warme, stoffige en buitengewoon luidruchtige dag het Fort van Agra te hebben ontdekt, vingen we onze eerste glimp op van de Taj Mahal. Ons doel was om naar een platform te gaan om de zonsondergang te kunnen zien, even verderop van waar deze foto is genomen, maar toen we daar aankwamen bleek die net gesloten. Dus klommen we een zandduin op met een paar andere verstekelingen. In de verte zagen we de stipjes van honderden toeristen onder de Taj, maar dit uitzicht gaf ons een compleet andere indruk van het monument. Zodra de kinderen sliepen bestelden we curry’s en een paar biertjes in de keuken van onze homestay, waar we van genoten op het dakterras naast onze kamer; met de verlichte, spookachtige Taj Mahal zichtbaar in de verte.

De volgende ochtend kwamen we dankzij onze vroege vogels bij de Taj aan toen de deuren net open gingen, rond 7 uur (de Taj Mahal is elke dag vanaf 30 minuten voor zonsopkomst tot 30 minuten na zonsondergang geopend). De reactie van mijn zoon op de Taj Mahal was geweldig. Dit was de eerste reis (hij is nu 4 jaar oud) waarop hij echt interesse had in wat we aan het doen waren. Zijn enthousiasme spat hier van de foto.

Wat staat hierna op de familiebucketlist?

Een ander Wereldwonder, de Chinese Muur, tijdens een tussenstop onderweg naar Nieuw-Zeeland met de jaarwisseling. Mijn broer is 10 jaar geleden naar Auckland geëmigreerd en we hadden een goede deal met Air China; een uitgelezen kans om nog te gaan voordat mijn dochter twee wordt (en voor een stoel moet betalen)!

Als we de deur achter ons dichttrekken voor een reis met het gezin, dan hebben we altijd…

Veel snacks bij ons. Bijna elk reisleed kan met crackers, rijstcake of fruit worden verzacht.

 Lorna’s tips voor de Golden Triangle bezoeken met kinderen

  • Huur een auto met chauffeur, dat scheelt een hoop gedoe met rondreizen, vooral als je voor jonge kinderen een kinderwagen meemoet.
  • Er is zoveel te doen in deze regio dat het verleidelijk is te veel te willen; geef jezelf meer tijd of beperk je. Kinderen moeten kunnen uitrusten, een volgepropte reis zorgt vaak niet voor blije gezichten.

Openingsbeeld: Mark Read