Reistip van de week: Zo reis je duurzamer

Redactie Lonely Planet

Duurzaam reizen wordt steeds belangrijker in de strijd voor het behouden en goed behandelen van onze aarde. Gelukkig zijn er ontzettend veel manieren waarop jij je reis duurzamer kan maken. We geven je een paar tips.

1. Minder vliegen

Het vliegtuig is helaas de meest milieubelastende manier om de wereld rond te gaan. Als we met z'n allen wereldwijd één dag niet zouden vliegen, besparen we meer CO2 dan wat ruim een miljoen Amerikanen samen uitstoten in een jaar. 

2. De duur van je trip

Als het vliegtuig een onvermijdelijk vervoersmiddel is, kun je de schade beperken door je CO2-uitstoot te compenseren via de luchtvaartmaatschappij, of door gewoon lekker wat langer te blijven! Wanneer je langer weg blijft, is je uitstoot per dag minder dan wanneer je even op en neer gaat.

3. Een hervulbare waterfles is je beste vriend

Plastic flesjes zijn ontzettend vervuilend. Iedere keer dat jij je waterfles bij kan vullen, scheelt dat weer een plastic flesje. Als je in een land verblijft waar het bijvullen niet mogelijk is, kun je ook altijd nog een grotere hoeveelheid water in één keer kopen bij een lokale supermarkt en voordat je op pad gaat je fles hieruit bijvullen.

4. Sluit je kamer goed af

Waar je ook verblijft, vergeet de airco en lichten niet uit te zetten, de ramen dicht te doen en de kraan goed dicht te draaien. Hotels verbruiken veel energie aan het verwarmen en verlichten van kamers waar niemand aanwezig is.

5. Zoek een eerlijke overnachtingsplaats

Als jouw overnachtingsplaats lokaal personeel in dienst heeft, een deel van de winst in het dorp steekt of lokale projecten ondersteunt kun je met een gerust hart je ogen dicht doen. Een stabiele baan kan voor inwoners van het dorp of de stad een gigantisch verschil maken. Als er gekookt wordt met lokale producten maak je ook je ecologische voetafdruk kleiner.

6. Eet vaker vegetarisch

Er zijn genoeg documentaires die duidelijk maken hoe zwaar de vleesindustrie het milieu belast. Als je al dol bent op vegetarisch eten, ga dan vooral zo door! Eet lekker lokaal, houd het plantaardig en als je zin hebt in dierlijke producten, probeer dan voor de duurzame optie te gaan zoals lokaal gevangen vis. 

7. Let op wat je koopt

Souvenir meenemen voor thuis? Let op voordat je afrekent. Waar is het van gemaakt en betaal je een eerlijke prijs? Sommige souvenirs worden gemaakt van beschermde diersoorten, denk maar aan stukjes ivoor. Ook een dromenvanger met mooie veren eraan, kan een beschermde diersoort het leven gekost hebben.

8. Laat geen afval achter

Zeker in armere landen vind je op veel plekken vuilnis. Zwerfvuil is dan ook een groot probleem. Je kan er makkelijk voor zorgen dat je het zelf niet erger maakt, door altijd je eigen afval mee te nemen. Ook plantaardige dingen zoals een bananenschil verteren niet zo snel. Het is een kleine moeite, maar maakt jouw verblijf zo duurzaam mogelijk.

9. Milieuvriendelijke activiteiten

Eenmaal aangekomen op je bestemming kun je er voor kiezen om naar dat grote waterpark te gaan, maar een uitdagende fietstocht is veel duurzamer. Stap op een zeilboot in plaats van een speedboot, verken het water per kano of maak een wandeling.

10. Ga voorzichtig om met dieren

In het buitenland komt het vaak voor dat je op de foto kan met verschillende wilde dieren. Dit is uiteraard niet natuurlijk. De dieren horen niet in gevangenschap te leven en het veelvoudige contact met mensen kan ernstige schade aanrichten. 

Wil je alles lezen over de juiste omgang met wilde dieren? Dat vind je hier!

Openingsbeeld: apomares / iStock