Reistip van de week: Zo maak je de perfecte vakantiefoto

Redactie Lonely Planet

De perfecte reisfoto maken voor in de fotoboeken, op canvas of je Instagram feed? Af en toe heb je een lucky shot, maar natuurlijk wil je het liefst iedere keer het ultieme plaatje hebben. We zetten de beste tips op een rij!

1. Licht

Er is misschien wel niets belangrijker dan het juiste licht om je onderwerp te laten stralen. De allerbeste tijd om je camera of telefoon tevoorschijn te toveren is wanneer de zon nét op komt, of onder gaat. Dit noem je ook wel het gouden uur. Op deze momenten van de dag heb je de minste harde schaduwen en krijgt alles een mooi goudgekleurd tintje. Als je een persoon of een dier op de foto zet, plaats je onderwerp dan niet vol in de zon. Ga in plaats daarvan onder een een afdakje staan, of in de schaduw. Dat voorkomt knijpende ogen en donkere vlakken in je foto. 

2. Storende elementen

Voordat je dan op het knopje drukt, kijk nog even goed of de horizon recht is, of er geen lantaarnpaal uit het hoofd van je onderwerp groeit en er geen lelijk verkeersbord op de achtergrond staat. Als je geen photoshopgenie bent, bespaart je dat een hoop werk achteraf! 

3. Vaarwel, standaard vakantiefoto!

In plaats van een saaie standaard pose, laat een iemand voor een gebouw langs lopen en fotografeer de beweging. Laat je model met het haar schudden, of een pirouette draaien om een spontane en unieke foto te krijgen. Wat je ook doet; houd het lekker actief. Laat iemand iets doen, of maak hem of haar aan het lachen. Zo krijg je een échte foto.

4. Kleur

Een rode tomaat in een mand vol gele bananen kan een heel leuk contrast geven. Teveel kleur kan je foto ook juist heel onrustig maken. Vermijd T-shirts met drukke patronen of opvallende merknamen als je een persoon mooi op de foto wil zetten. Wanneer je een landschap fotografeert, zet bijvoorbeeld iemand in een gele jas vooraan om diepte en een gevoel van perspectief te creëren. Rijdt er net een auto doorheen met een lelijke kleur die niet in het landschap past? Wacht dan even tot hij voorbij is. 

5. Kwaliteit

Een peperdure camera zorgt er niet voor dat je foto's ook ineens fantastisch worden. Tegenwoordig zijn heel veel mobiele telefoons net zo goed als een spiegelreflex instapcamera. Je kan de scherpte van je foto's verhogen, door allereerst de tijd te nemen voor je foto. Sta stil, houd met beide handen de camera vast en leg de focus op het onderdeel dat je scherp wilt hebben. 

Voor een scherpe foto is ook het licht weer erg belangrijk. Als je met een DSLR Camera fotografeert, is het belangrijk om je sluitertijd zo hoog mogelijk te houden. Als je in de knoei komt met bewegingsonscherpte, verhoog dan je ISO-waarde, of draai je diafragma naar een kleiner getal. Als je de beweging niet kan bevriezen met de juiste belichting, belicht je foto dan twee stops te donker. Dan heb je de beweging en kan je de foto ophelderen in de nabewerking. 

Meer handige tips? Lees hier hoe je je reis duurzamer kan maken!

Openingsbeeld: Meetyouatthebridge / Instagram