Reisadvies: alleen naar het buitenland als het noodzakelijk is

Redactie Lonely Planet

Mocht je ondanks alle beperkingen toch nog twijfelen om de komende weken naar het buitenland te gaan, dan kun je die plannen nu toch echt schrappen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert alle Nederlanders alleen te reizen als dat strikt noodzakelijk is.

Alle landen in de wereld hebben nu minimaal code oranje. Dit is het gevolg van het besluit van de EU-landen om de mogelijkheid tot reizen naar het Schengengebied drastisch te beperken. Om deze reden adviseert Buitenlandse Zaken alle Nederlanders vanaf nu om niet meer naar het buitenland te reizen tenzij het noodzakelijk is. Vakantiereizen naar het buitenland worden afgeraden. Dit advies om alleen noodzakelijke reizen te maken geldt voor de hele wereld, inclusief Schengenlanden. Ook een reis met de auto naar bijvoorbeeld Duitsland en België wordt daarom afgeraden.

Reizigers van buiten de EU worden ook alleen toegelaten wanneer hun reis van groot belang is. Ben je zelf nog in het buitenland en wil je graag terug? De inreisverbod geldt niet voor EU-burgers en hun familie, mensen met een verblijfsvergunning, medisch personeel, vrachtwagenchauffeurs, diplomaten, bepaalde onderzoekers en grenswerkers. Voor alle Nederlandse reizigers geeft het ministerie het advies alle reizen waar mogelijk uit te stellen of te annuleren.

Er wordt gekeken naar mogelijkheden om Nederlandse reizigers terug te laten keren naar huis, houdt daarom altijd contact met je reisorganisatie of luchtvaartmaatschappij of meld je hier aan bij de Informatieservice van Buitenlandse zaken.

Openingsbeeld: kunchainub / iStock