Reis mee door Liberia – de minst ontdekte staat van West-Afrika

Redactie Lonely Planet

In Liberia, de oudste republiek van Afrika, kun je bergen beklimmen, steden ontdekken en vertoeven op brede zandstranden. In de nationale parken kun je naar hartenlust zoeken naar mysterieuze wilde dieren, maar ook surfen, zwemmen of gewoon in een hangmat aan de rand van het regenwoud luieren behoren tot de opties. En toch ken je niemand die hier geweest is. 

Welkom in een van Afrika’s nog onontdekte parels. Het land, dat werd gesticht als thuisland voor bevrijde Amerikaanse slaven, begint zich nu na jaren van internationale conflicten weer te herstellen. Toch lijken er maar een handjevol reizigers hiervan op de hoogte te zijn. Nu de deuren van het land na vele moeilijke jaren weer openen, is het de perfecte tijd om een bezoek te brengen – als je tenminste niet bang bent om je mouwen op te stropen voor een flink avontuur. 

Monrovia, Liberia | Foto: jbdodane/Getty Images

Maar waar is Liberia eigenlijk?

Het land wordt aan de ene kant begrensd door Sierra Leone, Guinea en Ivoorkust maar heeft ook een lange Atlantische kustlijn en een dichtbebost gebied dat één van de minst ontdekte delen van West-Afrika is. De overheid heeft onlangs een deal gesloten met Noorwegen en zal in ruil voor ontwikkelingshulp stoppen met de kap van het ongerepte regenwoud. Wie het regenwoud wil ontdekken zal merken dat er maar weinig infrastructuur is. Het vergt dus de nodige organisatie om je een weg door het groen te banen. Begin je reis daarom met een bezoek aan Visit Liberia, een handig informatiecentrum met reisinformatie. 

Hoe kom ik er?

Door goed vooruit te plannen! Vliegveld Roberts, 35 kilometer ten zuidoosten van de hoofdstad, is het enige internationale vliegveld in het land en er zijn maar weinig luchtvaartmaatschappijen die hiernaartoe vliegen. Aan de andere kant is het heel gemakkelijk om een visa te regelen omdat men het toerisme wil stimuleren. Je hebt wel een gele koorts vaccinatie nodig en je paspoort moet nog minstens zes maanden geldig zijn. 

In Monrovia aangekomen kan het avontuur beginnen. Om de kust en het dichtbeboste binnenland te ontdekken zul je een auto met bestuurder en gids moeten huren, of je kunt dagenlang in een busje of bushtaxi over de modderpaden hobbelen. Toch zorgt de nodige logistieke planning ervoor dat de meeste bezoekers voor de makkelijke weg kiezen en een georganiseerde reis boeken bij een reisbureau dat zich specialiseert in off-the-beaten-track-trips naar Afrika. 

Liberia | Foto: Fabian Plock/Getty Images

Wat is er te zien?

Voor de burgeroorlog draaide het toerisme in Liberia om de langgerekte stranden, bedekt met goudgeel zand en omgeven door de woeste golven van de Atlantische oceaan. Ten noorden en zuiden van Monrovia vind je nog altijd deze schitterende stranden, met aan één kant zee en aan de andere eindeloze rijen palmbomen. De Atlantische kust heeft veel potentieel als het om toerisme gaat, maar toch is er maar een klein aantal resorts die zich allemaal vlakbij de hoofdstad en het noordelijker gelegen surfgebied Robertson bevinden. Tussen het bos en strand in, vlakbij Monrovia, ligt Libassa Ecolodge. Naast de schitterende locatie beschikt het hotel over een fantastisch zwembad dat rondom het hele hotel kronkelt. 

Liberia heeft een rijk bouwkundig verleden waarbij Afrikaanse thema’s werden gecombineerd met de Antebellum-architectuur uit Zuid-Amerika. Echter, dankzij de politieke problemen is dit grotendeels in verval geraakt. De overheid wil de afbrokkelende villa’s en maatschappelijke gebouwen graag in ere herstellen, maar voor nu is een bezoek aan deze plekken een fascinerende en soms zelfs griezelige ervaring voor de liefhebbers. 

Wat is er te doen?

Geniet vooral van de fantastische stranden. De wind die vanaf de Atlantische oceaan waait zorgt van mei tot oktober voor perfecte surfomstandigheden. De grootste golven zul je in april, mei en augustus treffen. Volgens professionele surfers zijn de left point breaks in Liberia de beste in heel Afrika. Ook is het strandstadje Robertsport, dat 80 kilometer ten noordwesten van Monrovia ligt, een heel populaire hotspot voor surfers geworden. Je vindt hier een aantal surfresorts en langs de kust natuurlijk de beste breaks

De andere grote toeristische trekpleister bevindt zich landinwaarts. Via oneven zandpaden bereik je vanuit het stadje Zwedru of vanuit Greenville aan de kust ten zuiden van Monrovia, het Sapo National Park. Het park beschermt het grootste nog bestaande bosgebied van het Upper Guinean Forrest dat ooit een ononderbroken front van Guinea tot aan Togo vormde. 

Sapo National Park | Foto: Vladimir Wrangel/Shutterstock

Is het wel veilig?

Hoewel het land is getekend door twee burgeroorlogen (van 1989 tot 1997 en van 1999 tot 2003) is het tegenwoordig veiliger om Liberia te bezoeken dan ooit. De rust is wedergekeerd en langzamerhand worden de kust en infrastructuur gerestaureerd. De wegen zijn nog altijd grotendeels onverhard, wat reizen over de weg lastig maakt tijdens het regenseizoen van mei tot november. In 2014 brak in Liberia, Sierra Leone en Guinea het ebolavirus uit, maar in 2015 heeft de regio van de Wereldgezondheidsorganisatie een gezonde verklaring van de volksgezondheid ontvangen. 

Openingsbeeld: BethanyFank/ Getty Images