Recept voor Pisco sour uit Peru

Redactie Lonely Planet

Door puur toeval is Lima, de hoofdstad van Peru, ook het Spaanse woord voor een cruciaal ingrediënt in deze typisch Peruaanse cocktail. Limoen zorgt voor het ‘sour’ gedeelte, maar het is de pisco (lokale sterkedrank) die Peruaanse harten vult met trots. En Chileense ook, trouwens. Nationalisme is net zo’n vast onderdeel van de mix als het luchtige eiwit (in Chileense versies van de pisco sour wordt het bitter vaak weggelaten). In een receptenboek uit 1903 staat een soortgelijk drankje, maar de eerste keer dat pisco sour wordt genoemd is in 1924, bij een bar in Lima die een paar jaar eerder was geopend door Victor V. Morris, een mormoonse immigrant uit de Amerikaanse staat Utah. 

Ingrediënten

  • 45 ml pisco
  • 20 ml simple syrup (suikersiroop) 
  • 30 ml limoensap
  • rauw eiwit van een klein ei
  • bitter (meestal Angostura) 

Zo maak je het

Schud de pisco, siroop, het verse limoensap en het eiwit flink door elkaar en zeef de mix in een koud glas. Sprenkel er een paar druppels bitter op. 

Hier drink je het

Hoewel Morris’ Bar sloot in 1929, waren veel van de barmannen al gaan werken bij het Gran Hotel Bolívar. Dit paleisachtige hotel heeft betere tijden gekend, maar biedt nog volop herinneringen aan zijn bloeiperiode. Hemingway heeft de bar natuurlijk ook gevonden. De pisco sours hier zijn volgens het boekje en je kunt ze ook bestellen in extra grote ‘catedral’- glazen, als je dat aandurft (granhotelbolivar.pe). 

Leer deze cocktail bereiden in het Museuo del Pisco, een eerbetoon aan Peru’s nationale sterkedrank dat begon in Cuzco en nu twee vestigingen heeft in Lima, waaronder in een 16de-eeuwse villa. Op het menu van de bar staat ook een klassieke pisco punch (een eerdere uitvinding die qua populariteit is overschaduwd door de pisco sour) en meerdere versies van de chilcano, een mix van pisco en ginger ale (museodelpisco.org)

Openingsbeeld: viennetta / iStock