Recept voor mojito uit Cuba

Redactie Lonely Planet

De mojito heeft wortels in Cuba, dat is zeker. Maar hoewel bar La Bodeguita del Medio in Havana claimt hem uitgevonden te hebben, is het waarschijnlijker dat slaven op de suikervelden hem hebben bedacht, of dat hij gebaseerd is op een drankje dat populair werd op het schip van Francis Drake op doorreis langs Havana. Hij moest de Spaanse stad plunderen, maar schonk haar in plaats daarvan vloeibaar goud. Korter geleden verlichtte Ernest Hemingway de hitte van Cuba met dit verfrissende muntdrankje. Het was een verfijning van “el Draque” (“de Drake”), een drankje met munt, suiker, rum en limoen, voor het eerst genoteerd in de jaren 1930.

Ingrediënten

  • 1 deel limoensap
  • 2 delen witte rum
  • 1 theelepel suiker
  • muntblaadjes
  • bronwater
  • ijsblokjes

Methode

Meng limoensap, suiker en muntblaadjes in een glas. Vul het glas voor twee derde met ijs en voeg de rum toe. Voeg bronwater toe tot de rand en bekroon met wat muntblaadjes.

Drink het

De roem van La Bodeguita del Medio, de bekendste bar van Havana, is mede gebaseerd op de rumgewoontes van Ernest Hemingway (waardoor de prijzen ook meteen omhoog schieten). Tegenwoordig vind je hier voornamelijk toeristen, maar vroeger kwamen hier ook grootheden als Salvador Allende, Fidel Castro, Harry Belafonte en Nat King Cole, die allemaal hun handtekening op de muur hebben gezet. (Empedrado nr. 207)

‘Aquí jamás estuvo Hemingway’ (‘Hemingway is hier nooit geweest’) staat op het bord bij El Chanchullero, met een ruime dosis ironie. Het is wel een belangrijk punt. Aangezien de Amerikaanse schrijver nooit bij deze ietwat ruige bar in Plaza del Cristo is geweest, zijn de prijzen voor cocktails verfrissend laag, wat betekent dat je even stomdronken kunt worden als hij vroeger (facebook.com/ElChanchulleroBar).

Openingsbeeld: AnnaPustynnikova / iStock