Recept voor jalebis uit India

Redactie Lonely Planet

De goddelijke jalebis zijn door uiterlijk en textuur – uit de krokante, kronkelige rondjes komt een dikke siroop tevoorschijn – en door hun zoete weldaad een van de populairste Indiase traktaties. 

Benodigdheden 

 • 85 g bloem
 • 1 tl kikkererwtenmeel
 • 1⁄2 tl gedroogde gist
 • 1⁄2 tl suiker
 • 1⁄2 tl plantaardige olie
 • 100 ml lauwwarm water plantaardige olie, om mee te bakken 

Voor de siroop 

 • 120 g suiker
 • 120 ml water
 • snufje kardemompoeder snufje saffraan
 • 1 tl citroensap 

TIP: Een spuitzak of een plastic fles met puntige tuit zijn handige hulpmiddelen om de karakteristieke jalebi-kringeltjes te maken.

Bereidingswijze

 1. 1 doe de bloem en het kikkererwtenmeel in een grote kom en voeg de gist en suiker toe. Maak een kuiltje in het midden. 
 2. 2 Voeg de olie en het water toe en meng
  alles goed door elkaar tot je een egaal beslag hebt. Voeg eventueel meer water toe. Giet het mengsel in de spuitzak of plastic fles en zet het opzij. 
 3. 3 Verwarm de ingrediënten voor de siroop in een pan en kook het geheel tot de suiker is gesmolten en het mengsel een beetje is ingedikt. 
 4. 4 Verhit een laagje olie van 3,5 cm in een koekenpan. de olie is heet genoeg als een heel klein beetje van het beslag dat aan de pan is toegevoegd bruisend en ongebruind komt bovendrijven. als het deeg gelijk bruin wordt,
  is de olie te heet; haal de pan in dat geval een paar seconden van het vuur. 
 5. 5 knijp het deeg in een kringelende pretzelvorm van ongeveer 5 cm doorsnee in de olie. Herhaal dit twee of drie keer, afhankelijk van de grootte van de pan, maar laat genoeg ruimte over. 
 6. 6 bak de jalebis aan beide zijden goudbruin.
 7. 7 schep de gebakken jalebis in de warme siroop en laat die een paar minuten intrekken. 
 8. 8 Haal de jalebis uit de siroop en serveer ze onmiddellijk. 

Herkomst 

Jalebis stammen waarschijnlijk uit het oude Perzië, waar ze zoolbia werden genoemd. Een eerste vermelding is gevonden in manuscripten uit de 13e eeuw. het gerecht zou minstens vijfhonderd jaar geleden tijdens de heerschappij van de Mogol-dynastie over het Indiase subcontinent zijn verspreid. Lokale variaties hebben jalebis een prominente plaats bezorgd tussen de rijkdom van allerlei exotisch gekleurde mithai (zoetigheden) 

Proefnotities 

Het bijten in een kronkelige jalebi is niets minder dan een wellustige ervaring. Het opwindende voorspel van de texturen, van het krokante maar speels stevige korstje tot de warme zoete siroop die naar buiten druipt, wordt ingetoomd door de flirterige vleugjes rozenwater en kewra (palmsiroop). Na het pingelen op een kolkende Indiase markt, is niets zo verkwikkend als een garam garam (‘hete hete’) jalebi. Onderdeel van de pret is om te zien hoe de straatverkoper het beslag draaiend in de pan laat lopen en de jalebi om en om keert tot hij goudbruin is. Ze worden vervolgens ondergedompeld in een dikke siroop voor ze op een bordje aan de hongerige klant worden overhandigd.

Trek gekregen in meer? Je kunt het boek Beste streetfood ter wereld hier bestellen.

Openingsbeeld: mazzzur / iStock