Recept: Pittige Eton Mess

Redactie Lonely Planet

Laat je vervoeren naar een warmer oord dankzij het kookboek Africola van chef-kok Duncan Welgemoed. Het boek bevat heerlijke gerechten zonder opsmuk maar bomvol smaak, die zijn vastgelegd met schitterende, kleurrijke foodfotografie die van de pagina’s spat. Van boerewors en biltong tot bekende gerechten met een Afrikaanse twist: Africola brengt zonnig Zuid-Afrika naar jouw keuken. Deze pittige Eton Mess geeft een Zuid-Afrikaanse draai aan het bekende recept en is ideaal voor een feestelijke gelegenheid. 
Africola | €29,99 

Eton mess

Voor 1 grote schaal of 6 potjes

Ingrediënten:
500 g rabarber
½ granaatappel
100 g fijne tafelsuiker
2 theel. rozenwater
5 vanillestokjes
1 liter double cream, of 675 g slagroom gemengd met 325 g mascarpone
250 ml crème fraîche
100 g poedersuiker, gezeefd
1 doosje frambozen, voor de garnering (naar keuze)

Voor de meringue:
500 g eiwit
snufje zout
500 g fijne tafelsuiker
500 g poedersuiker
75 g maizena
75 g gedroogde rozenblaadjes, plus meer voor de garnering
50 g szechuanpeper

Bereiding:
1 Snijd de rabarber in stukjes van 10 cm. Doe ze met de granaatappelpitjes in een pan en strooi de tafelsuiker erover. Voeg 300 ml water, het rozenwater en 2 vanillestokjes toe. Zet de pan op het vuur en laat de inhoud zachtjes pruttelen tot de rabarber net zacht is. Neem de pan van het vuur en laat de inhoud afkoelen.

2 Verwarm de oven voor op 120 °C. Bekleed twee bakplaten met bakpapier.

3 Maak nu de meringue. Klop met de mixer de eiwitten met een snufje zout 3-4 minuten tot ze zachte pieken vormen. Voeg terwijl de mixer draait geleidelijk de fijne tafelsuiker toe en blijf nog 2-3 minuten kloppen tot het mengsel dik en glanzend is.

4 Zeef de poedersuiker en de maizena erbij en spatel alles voorzichtig door elkaar. Strooi de gedroogde rozenblaadjes en de szechuanpeper erover en spatel ze er rustig door. Schep hoopjes eiwit met een doorsnee van 8 cm op de bakplaten.

5 Bak de meringues 45-50 minuten, tot je ze gemakkelijk van de bakplaat kunt pakken en de meringue knapperig maar niet verkleurd is. Zet de oven uit en laat de meringues in de oven volledig afkoelen.

6 Klop de double cream, de crème fraîche en de poedersuiker in een grote kom door elkaar tot het mengsel opgestijfd maar nog steeds zacht is. Snijd de resterende vanillestokjes open en schraap het merg eruit; voeg dat aan de room toe.

7 Schep de helft van de rabarber in de grote schaal of verdeel het over de 6 potjes. Schep daar de helft van de room op en verkruimel de helft van de meringues erover. Herhaal met de overige ingrediënten en garneer met de rozenblaadjes

Openingsbeeld: Simon Bajada