Recept: Caribische paella

Redactie Lonely Planet

De Caribische keuken is enorm gevarieerd, waarbij comfort food centraal staat. Je kunt nu zelf een stukje van de Cariben proeven dankzij Het Caribische Kookboek, waarin Helmi Smeulders de lekkerste tropische recepten heeft gebundeld, van klassieke gerechten met een Caribische twist tot typisch Caribische ingrediënten in een modern jasje. Van hartige maaltijden tot zoete  lekkernijen, de Caribische keuken zorgt voor enorm veel kleur en gezelligheid in de keuken. 

Caribische paella voor 4 personen

Ingrediënten

  • extra vierge olijfolie
  • 100 g ui, in kleine blokjes
  • 60 g groene paprika, in kleine
    blokjes
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 el chipotlepepers in
    adobosaus
  • 1 tl gemalen komijn
  • 1 tl oregano
  • 3 el tequila
  • 300 g paella- of risottorijst
  • 750 ml kippenbouillon
  • 1⁄2 tl kurkuma
  • 1 laurierblad
  • 60 g jalapeño’s
  • 150 g pijlinktvis, in stukjes
  • 225 g ongepelde garnalen
    (zonder kop en darmkanaal
    verwijderd)
  • zout en peper
  • 225 g pittige chorizo, in stukjes
  • 100 g okra, in de lengte
    gehalveerd
  • 3 limoenen, gehalveerd
  • 2 el koriander, fijngehakt
  • chilivlokken 
  1. Verhit 1 eetlepel olie in een paellapan op middelhoog vuur en bak de ui en paprika in ongeveer 3 minuten lichtbruin. Voeg knoflook, chipotle, komijn en oregano toe en bak nog 1 minuut totdat de aroma’s vrijkomen. Blus af met de tequila en schraap de smaakvolle aanbaksels van de bodem van de pan. 
  2. Voeg de rijst toe en bak in ongeveer 2 minuten glazig terwijl je voortdurend roert. Voeg de bouillon, kurkuma en het laurierblaadje toe. Breng aan de kook, draai het vuur laag en laat 35-40 minuten onafgedekt sudderen, of tot de rijst gaar is.
  3. Prik gaatjes in de jalapeño’s met een satéprikker en leg op een rekje boven de vlam van het fornuis. Kook je niet op gas, dan kun je ook de grill van je oven gebruiken of een barbecue. Blaker de jalapeño’s aan alle kanten, tot ze helemaal zwart zijn maar niet verkoold. Doe ze in een hittebestendige kom en dek af met plasticfolie. Laat 5 minuten stomen, verwijder dan voorzichtig de zwarte schil en de zaadjes en snijd ze in dunne reepjes.
  4. Meng de inktvis en garnalen met olijfolie en breng op smaak met zout en peper. Verhit een grillpan of barbecue op hoog vuur en gril de chorizo, inktvis, garnalen en okra.
  5. Zodra de rijst gaar is, verdeel je de chorizo, inktvis, garnalen, okra en jalapeño over de rijst. Garneer met limoen en fijngehakte koriander. Bestrooi met de chilivlokken en serveer direct. 

Het Caribische kookboek €21,99 | Nieuw Amsterdam 

Openingsbeeld: Helmi Smeulders