Prost! Het Oktoberfest komt er weer aan

Floor Sudowe

Wie 'oktober' zegt moet ook 'fest' zeggen. Binnenkort is het weer zover; 16 dagen ongegeneerd bier drinken in Lederhosen of Dirndl in een biertent naar keuze. Wij nemen je mee naar de 185e editie van het grootste bierfestival van de wereld.

Wat

Iedereen zal er wel eens van gehoord hebben; het Oktoberfest. Het grootste bierfestival wereldwijd zal dit jaar voor de 185e keer in München worden gehouden. 16 dagen lang reizen bezoekers van over de hele wereld af naar de zogenaamde Theresienwiese om hier in Lederhosen dan wel Dirndl hele liters bier naar binnen te werken.  

De Theresienwiese staat gedurende 16 dagen barstensvol biertenten waar volop bier wordt verkocht en gedronken uit de typische 1 liter pullen. De tenten zijn tot de nok toe gevuld met biertafels en enthousiaste bezoekers in de traditionele Beierse kledij. Het is wettelijk vastgelegd dat tijdens het bierfeest alleen in München gebrouwen bieren geschonken mogen worden. Markant detail: op het Oktoberfest mag enkel en alleen livemuziek worden gespeeld.

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Oktoberfest (@oktoberfest) op

Wanneer

Traditiegetrouw barst het feest los op zaterdag 22 september om 12:00 uur, de eerste zaterdag na 15 september. Het Oktoberfest wordt elk jaar geopend door de Oberbürgermeister die onder veel belangstelling het eerste vat bier aanslaat waarna hij 'O’zapft is' buldert, wat zoveel betekent als ‘er is aangetapt’. De biergekte houdt aan tot de eerste zondag van oktober, 7 oktober in 2018. Check het volledige programma hier.

Oorsprong

Het Oktoberfest werd voor het eerst in 1810 gehouden ter ere van het huwelijk van kroonprins Lodewijk van Beieren en Theresia van Saksen-Hildburghausen. Het huwelijksfeest duurde vijf dagen en alle inwoners van Beieren waren hiervoor uitgenodigd. Er werden paardenraces en andere festiviteiten georganiseerd op de weide die later werd omgedoopt in de Theresienwiese, vernoemd naar, je raadt het niet, de kersverse kroonprinses Theresia. De feestelijkheden werden elk jaar op dezelfde plek herhaald en zo ontstond het Oktoberfest.

Hoewel niet verplicht, komt het grootste deel van de bezoekers in traditionele Beierse kledij; de Dirndl voor vrouwen en de Lederhosen voor mannen. | Foto: Golero / iStock

Internationale bezoekers

In de loop der jaren is het feest steeds verder gegroeid, vorig jaar trok het maar liefst 6 miljoen bezoekers die tezamen 7,5 miljoen liter bier, 127 ossen en een half miljoen halve haantjes naar binnen werkten. Ook trekt het feest steeds meer internationale bezoekers, vooral Italianen zijn fan. In het tweede weekend van het feest zijn Italianen zo massaal vertegenwoordigt dat dagbladen in München hun lezers ook in het Italiaans groeten en verkeersinformatie in het Italiaans wordt verschaft. 

Wil jij dat ook wel eens meemaken? Boek dan op tijd je hotel, want de goedkopere opties zullen naar alle waarschijnlijkheid binnenkort volledig volgeboekt zijn.

Bierfan? Dan zal je dit artikel ook wel kunnen waarderen.

Openingsbeeld: Golero / iStock