Proef het beste van Cádiz: visgerechten, sherry en de Zuid-Spaanse keuken

Redactie Lonely Planet

Van een gefrituurde pescaíto frito en friszoute rode tonijn, tot de beroemde droge sherrywijnen uit de flamencoregio Jerez: in Cádiz, de meest zuidelijke en zwoele provincie van Spanje, kunnen reizigers die van lekker eten houden hun hart ophalen.

De visgerechten afkomstig uit deze Atlantische kustprovincie met haar spierwitte stranden proeven compleet anders dan waar dan ook in het Middellandse Zeegebied. Ook proef je de invloed van kruiden uit het buurland Marokko in menig gerecht terug. Naast alle traditionele gerechten werken vele beroemde chef-koks aan het combineren van innovatieve technieken, originele smaken, internationale invloeden en lokale, verse producten. Hiermee zetten zij de toon voor één van de boeiendste regionale food scenes in Spanje. 

Foto: StockPhotoAstur/ iStock

Cádiz

Wie een gastronomische ontdekkingsreis door de provincie wil maken kan het beste in de uitbundige hoofdstad Cádiz beginnen. Een bezoek aan deze historische stad betekent zowel speuren naar alle lokale culinaire hoogstandjes, als luieren op goudgele stranden en wijn drinken in de bruisende stad. 

De food scene van de stad Cádiz ontwikkelt zich in een razend tempo, maar dankzij de zonnige ligging aan zee draait alles nog altijd om superverse visgerechten. Eén van de meest typische lokale gerechten is pescaíto frito (gefrituurde vis). De lekkerste vind je het bij het altijd volle restaurant Freiduría Las Flores, waar ze het serveren met een flinke scheut citroensap. Het levendige Barrio de la Viña is de place to be als het gaat om zeevruchten. De beste tapas van de stad eet je bij het elegante El Faro, wat bekendstaat om zijn legendarische tortillitas de camarones (knapperige garnalenkoekjes). Een straat verderop kun je terecht bij het geliefde Casa Manteca, waar het maken van de versnapering chicharrones (krokant varkensspek) een serieuze zaak is. 

Cádiz | Foto: Pixelchrome Inc / Getty Images

Maar met al deze prachtige, verse ingrediënten worden ook creatieve kunstwerken met een hedendaagse twist gemaakt. Innovatieve nieuwkomers zijn onder andere het Andalusisch-internationale restaurant La Marmita, het verfijnde Sopranis, voormalige kruidenierswinkel Ultramar&nos, Tapería de Columela (waar de rij steevast tot buiten staat) en de eeuwenoude markt Mercado Central de Abastos. 

Waar overnachten

Het aan zee gelegen Parador de Cádiz is een stoer designhotel met maar liefst vier zwembaden, een luxe spa en stijlvolle hedendaagse kamers. 

Sanlúcar de Barrameda & El Puerto de Santa María

Aan de monding van de Guadalquivir-rivier ligt het stadje Sanlúcar de Barrameda. Hier maakt men de zoutige manzanilla: een jonge, droge en unieke sherry die nergens anders ter wereld wordt geproduceerd. De Bajo de Guía, een drukke winkelstraat aan de rivier, staat bekend om haar visrestaurants, terwijl Casa Balbino dé go-to is voor een lokaal drankje met heerlijk knapperige tortillitas de camarones (garnalenkoekjes). Eén van de twee restaurants met drie Michelinsterren is de buitengewoon fantasierijke vissensatie Aponiente van Ángel Leon. Dit restaurant in El Puerto de Santa María is met recht de gastronomische koningin van de zogenaamde Sherry Driehoek. Leóns restaurant Alevante, in Sancti Pectri (ten zuiden van Cádiz), blijft niet ver achter en bemachtigde in 2018 een Michelinster.

Waar overnachten

Nieuwkomer Casa Palacio María Luisa is het eerste vijfsterrenhotel van Jerez waar je kunt overnachten in de stijlvolle kamers van een 19de-eeuws landhuis.

Gestapelde eiken sherry vaten | Foto: typhoonski / iStock

Barbate en Zahara de los Atunes

Ten zuidoosten van Cádiz, aan de zijdezachte stranden van het door de wind uitgesleten Costa de la Luz, is de blauwvintonijn koning van de Atlantische Oceaan. Hij wordt nog op de eeuwenoude almadraba-wijze gevangen, een methode die uit de tijd van de Feniciërs dateert. Het vissersstadje Barbate claimt dat het niet alleen de beste almadraba-vangst, maar ook het beste tonijnrestaurant heeft, namelijk El Campero: ‘de tonijntempel’. In gerechten zoals ceviche van tonijnfilet, jamón marino (gezouten tonijnbuik) en atún encebollado (gebakken tonijn met ui) komen traditie en innovatie perfect samen. 

Het team van El Campero runt in het rustige nabijgelegen vissersdorp Zahara de los Atunes ook het restaurant La Taberna de El Campero. Voor nog meer avontuurlijke visgerechten kun je terecht bij eetgelegenheden als het bekroonde Restaurante Antonio.

Mocht je in de maanden mei of juni in de buurt van de Costa de la Luz zijn, bezoek dan ook een Ruta del Atún festival. 

Waar overnachten

Hotel Antonio heeft eenvoudige designkamers en een uitstekend restaurant aan het strand van Zahara. 

De Witte Steden

Verken het binnenland, langs de slingerende wegen van het ruige Sierra de Grazalema steil bergopwaarts, en je zult merken dat de keuken verandert. Het groene berglandschap brengt niet alleen steile kloven, eeuwenoude sparren, torenhoge bergtoppen en landelijke pueblos blancos (witte dorpen) met zich mee, maar ook bergvlees, ambachtelijke payoyo-geitenkaas, delicate tagarninas (distels) en een overdaad aan andere producten, rechtstreeks uit de omliggende heuvels. Wie klaar is met kajakken, kanoën, grotten bezoeken, paragliden of het bewandelen van de 1.648 meter hoge El Torreón, kan zich te goed doen aan torenhoge kaasplanken en Cádiz-wijnen bij Al Lago, een artistiek restaurant te midden van de witte huisjes van Zahara de la Sierra. Of stap eens binnen bij Restaurante El Torreón in het wit-rood gekleurde dorp Grazalema en probeer de tagarnina scramble (gemaakt van Spaanse gouden distels) of entrecote in groene-pepersaus. 

Foto: rusak/ iStock

Waar overnachten

Word wakker in het boetiekhotel Al Lago in Zahara de la Sierra en kijk uit over een glinsterend stuwmeer, of ga voor een kleurrijke stijl met tuinzwembad in het charmante gastenverblijf La Mejorana in Grazalema.  

Openingsbeeld: nikkytok/ iStock