Plan je trip naar de eilanden van Kaapverdië

Redactie Lonely Planet

Ontdek de verlaten zandstranden, mistige bergtoppen en rijke geschiedenis van Kaapverdië tijdens een West-Afrikaans eilandhop-avontuur.

Essentiële tips

Hoe er te komen 

Vanaf Schiphol vlieg je met Transavia rechtstreeks of via één tussenstop naar Sal in Kaapverdië (vanaf €300; transavia.com). Vanaf Brussel vlieg je met TAP Portugal via een tussenstop in Lissabon naar Sal (vanaf €600; ytap.com). 

Vervoer ter plaatse 

Er varen verscheidende veerboten van het bedrijf Polar tussen de eilanden (tel. +23 82 61 52 23). Eenmaal aangekomen kun je per aluguer (boottaxi), minibus of truck rondreizen. 

Visums 

Een visum is verplicht om naar Kaapverdië te reizen (capeverdebureau.com). 

Meer informatie 

Lees voor meer informatie het hoofdstuk “Kaapverdië” in d e Lonely Planet-gids West Africa (Eng.; €17,50) of lees de reisgids Kaapverdië van Dominicus (€19,95).

Wat moet je zien en waar moet je slapen, eten en drinken?

Verken het fort bij Cidade Velha | Foto: Martin Chamberlain / Lonely Planet

Santiago 

- Er is veel bewaard gebleven van het koloniale verleden van Kaapverdië in het UNESCO Werelderfgoed Cidade Velha, dat “oude stad” betekent. Vanaf het spectaculaire fort boven op de kliffen heb je een fantastisch uitzicht over de kust. 

- Hotel Praiamar telt maar liefst 119 kamers en ligt op een rustige locatie op een klif met uitzicht over rotsachtige baaien met zwart zand (€154; oasisatlantico.com) 

- Het mag er misschien als een ordinaire snackbar uitzien, maar O Poeta is een topkeuze met heerlijke visgerechten en een groot terras op de rotsen dat over de zee uitkijkt (vanaf €8; Rua da Assembleia Nacional). 

- Het koloniale dorp Tarrafal in het noorden van het eiland is zeker een bezoekje waard vanwege het rustige zandstrand. Bestel een drankje onder de palmen bij Baia Verde met schitterend uitzicht op de zee (baiaverdetarrafal.com). 

Wandel door de Ribeira Grande-vallei | Foto: Martin Chamberlain / Lonely Planet 

Santa Antão 

- Wandel een halve dag door de Ribeira Grande-vallei en ontdek verrassende contrasten in het landschap: van dorre vulkanische vlaktes tot weelderige groene ravijnen en mistige bergen. 

- Voor een makkelijke toegang tot het Ribeira Grande-wandelpad verblijf je in het hotel en restaurant Residencial Tropical (vanaf €26; tel. +23 82 21 11 29). 

- Bereid je voor op een inke wandeling bij Residencial Restaurante Antilhas waar typisch Kaapverdische gerechten worden bereid, zoals vers vlees of vis geserveerd met aardappelen en snacks voor onderweg (vanaf €7; Porto Novo). 

- Geniet van een drankje aan de waterkant van Ponto do Sol. Probeer de kleine, maar kleurrijke Por De Sol Arte, gerund door kunstenaars en tevens een B&B. 

De pittoreske haven van Mindelo | Foto: Martin Chamberlain / Lonely Planet 

São Vicente 

- Op dit eiland vind je de mooiste stad van heel Kaapverdië: Mindelo. Het ligt tussen een halvemaanvormige haven en reusachtige bergen in. Struin door de Rua da Libertad d’Africa langs koloniale gebouwen en jachten in de haven. 

- In het culturele centrum van Mindelo staat Pensao Chez Loutcha bekend om de traditionele maaltijden en de live muziekavonden. Het hotel heeft eenvoudige witte kamers met balkon (vanaf €22,50; tel. +23 82 32 16 36). 

- Voor een combinatie van de Afrikaanse en Portugese keuken ben je bij Casa Café Mindelo aan het goede adres. Het felgekleurde restaurant serveert tapas en Kaapverdische gerechten (Rua Santo Antonio, vanaf €5; casacafemindelo.com). 

- De op één na grootste stad van Kaapverdië, Mindelo, komt ’s avonds tot leven. Bezoek het ontspannen Café Musique voor een biertje en luister naar lokale muzikanten die melancholische morna zingen (Rua Libertad d’Africa).

Dit is het laatste deel van een vierdelige serie over Kaapverdië. Lees hier deel 1, deel 2 en deel 3

Openingsbeeld: Martin Chamberlain / Lonely Planet