Palau’s kwallenmeer is weer open voor bezoekers

Redactie Lonely Planet

Op de prachtige eilanden van Palau vind je een meer met bizarre hoeveelheden kwallen erin. Vanaf nu mogen reizigers daar weer een duik nemen, voor wie durft dan... 

Ongeim’l Tketau Jellyfish Lake is een populaire toeristische spot gevuld met onschadelijke kwallen waar duikers en snorkelaars zonder gestoken te worden doorheen kunnen zwemmen. In het meer woonde ooit miljoenen kwallen maar na hevige droogte in 2016 is de kwallenpopulatie drastisch geslonken.  

Nu heeft de regering van Palau aangekondigd dat, volgens aanhoudend onderzoek van de Coral Reef Research Foundation (CRRF), de populatie zich weer herstelt. Een vergelijkbaar fenomeen trad in 1998 ook op na een droogte en ook toen wisten de kwallen te herstellen. Op basis van de huidige omstandigheden en het aanhoudende herstel van de kwallen zit Ongeim ‘l Tketau volgens de regering weer vol genoeg met kwallen om bezoekers een kwalitatieve ervaring te bieden.   

Het kwallenmeer is daarom weer geopend voor bezoekers maar er zijn nog steeds veiligheidsmaatregelen van kracht ter bescherming van het lokale milieu. Ook is het belangrijk dat reizigers die een duik in het meer willen nemen, hier een vergunning voor hebben. Palau is de laatste jaren hard bezig om haar prachtige natuur te beschermen. De heldere wateren en het bruisende onderwaterleven maken Palau een geliefde bestemming onder toeristen.  

Het land haalde vorig jaar de krantenkoppen toen het een verbod op zonnebrand die schadelijk is voor de koraalriffen aankondigde. De overheid heeft een wet doorgevoerd die ervoor zorgt dat er geen koraal-beschadigende zonnebrand gemaakt, geïmporteerd of verkocht mag worden na 1 januari 2020. Een andere wet verbiedt toeristen het meenemen van zonnebrand die niet in Palau zelf is geproduceerd.  

Tot slot heeft de eilandstaat de zogenaamde Palau Pledge geïntroduceerd. Dit is een verklaring die bezoekers moeten ondertekenen waarin staat dat ze zich zo zullen gedragen dat ze geen schade toebrengen aan het culturele en natuurlijke erfgoed in het land. 

Lees hier hoe je bij het kwallenmeer kan komen.

Openingsbeeld: Shalamov / iStock