Opposites attract: hoe reis je met jouw (im)perfecte match

Redactie Lonely Planet

Voor reizigers met een romantische inslag zou het vinden van “de ware” de deur moeten openen naar levenslang liefdevol reizen… In theorie.

Wat als Cupido je minder goedgezind is? Vergeet het typische kibbelen bij het autorijden – echte reistegenpolen hebben al geluk als ze het eens kunnen worden over waar ze überhaupt heen gaan, wat we gaan doen en wanneer.

Wees niet ontmoedigd. Met deze oplossingen voor vijf veelvoorkomende problemen, zouden er geen problemen in het paradijs moeten zijn.

Foto: jacoblund / iStock

Jullie reisstijlen komen niet overeen

Ze zeggen dat tegenpolen elkaar aantrekken, maar als jij en je geliefde totaal andere reisdromen hebben, kan het boeken van een gezamenlijk tripje een nogal polariserende ervaring zijn. Zonaanbidders zullen niet onder de indruk zijn van jouw Noorse fjordavontuur; het vooruitzicht van overnachten op een slaapzaal in een feesthostel zal introverte mensen nachtmerries bezorgen; en actievelingen vallen al in slaap voordat je het woord “resortvakantie” überhaupt hebt uitgesproken.

Relationele reddingsoperatie: “compromis” is het sleutelwoord. Je zou kunnen rouleren, ga het ene jaar op vakantie naar de Alpen voor een skivakantie en relax het andere jaar op een Caribisch strand. Of zoek naar een plek die jullie prioriteiten combineert: breng tijd door zonder elkaar, om je eigen ding te doen. Is dat echt niet mogelijk op dezelfde locatie? Overweeg dan eens om solo te gaan reizen!

Foto: AleksandarNakic / iStock

Jullie worden het niet eens over de kosten

Geldproblemen kunnen een bron van ergernis zijn binnen relaties – en een veranderende wisselkoers maakt het niet makkelijker. Reizen in het buitenland is een geweldig excuus om geld uit te geven, maar een zuinige partner zal zich niet comfortabel voelen wanneer er veel geld over de balk gesmeten wordt – en niemand wil zijn tijd verspillen aan gekibbel over een restaurantrekening. Bestedingsprioriteiten kunnen ook een knelpunt zijn; als jullie bijvoorbeeld aan het sparen zijn om te gaan samenwonen, dan zal een uitstapje van drie weken naar Australië moeilijk te rechtvaardigen zijn…

Relationele reddingsoperatie: Creëer een financieel speelveld door een gezamenlijk reisfonds te starten. Of je nu centen spaart in een spaarpotje of een gezamenlijke rekening opent: op deze manier is dit gespaarde bedrag het reisbudget, in plaats van je salaris. En als je een aparte pot voor reizen hebt blijven andere spaarrekeningen veilig. Overweeg om betaalbare locaties te bezoeken, zoals Zuidoost-Azië, waar luxe minder duur is.

Schrikt dit aangezicht je geliefde af? | Foto: Nikada / iStock

De twijfelfactor: smoesjes, smoesjes

Iedereen heeft recht op hun persoonlijke eigenaardigheden en twijfels. Maar het kan zijn dat de afkeer van jouw geliefde voor de onbekende keuken betekent dat de neus bij elk exotisch gerecht opgehaald wordt. Of dat door hun vliegangst hele continenten van de reiswensenlijst worden geschrapt. In zo’n geval kunnen vertederende eigenaardigheden opeens irritaties worden.

Relationele reddingsoperatie: De zogenaamde onverschrokken reizigers moeten voorzichtig omgaan met hun minder avontuurlijke wederhelft. Hun zorgen negeren zal niet werken, en ze vertellen dat ze zich niet druk moeten maken evenmin. Probeer in plaats daarvan naar hen te luisteren. Begin klein en probeer buiten jullie comfortzones te treden door nieuwe ervaringen en plekken te proberen die dichterbij huis liggen. Als je geluk hebt zal elke stap in het onbekende hun zelfvertrouwen vergroten. En hoewel je je op korte termijn wellicht niet waagt aan het Amazonegebied, zal je verbaasd zijn wat je kunt bereiken met een beetje geduld en begrip.

Foto: mihtiander / iStock

Een van jullie is een controlfreak

Reisroutes die van minuut tot minuut zijn ingevuld, de wekker om half 7 en territoriaal gedrag rondom reisgidsen, papierwerk en paspoorten. Komt het je bekend voor? Als één van jullie de onverzadigbare behoefte heeft om op elk detail toezicht te houden, op elke mogelijke gebeurtenis voorbereid te zijn en elk aspect van jullie tijd in het buitenland domineert, dan is de kans groot dat je met meer stress thuiskomt dan toen je wegging.

Relationele reddingsoperatie: Als jouw geliefde een reistiran is, heb je twee opties. Kies voor de weg met de minste weerstand, door je geliefde de boventoon te laten voeren. Zo hoef jij je niet druk te maken over het regelen van vervoer, visa of andere tijdrovende onzin. Handig! Maar deze overgave zal onderweg ook consequenties hebben.

Als alternatief kan je er voor kiezen om te laten zien dat je bereid bent om te helpen bij het plannen van de reis, waardoor je de reisspanning van je vriend of vriendin zult verminderen. Overtuig de fanatieke planners om wat vrije tijd in het schema toe te voegen als een compromis. Werken als een team zal jullie dichter bij elkaar brengen en een gezonde dynamiek creëren voor jullie relatie in het algemeen. Of je vertrekt richting India voor de ultieme les in loslaten.

Ben jij zelf de controlfreak? Probeer het los te laten. Regel je alles omdat je het leuk vindt, of omdat je je reispartner niet met die verantwoordelijkheid vertrouwt? Stel voor om het samen te doen, misschien vullen jullie elkaar juist perfect aan!

Foto: MarioGuti / iStock

Jouw geliefde houdt niet van reizen

En nu is het tijd voor misschien wel de moeilijkste situatie van al: wat doe je als je verliefd wordt op iemand die gewoon niet van reizen houdt? ‘Dat gaat nooit gebeuren’, zul je denken – maar geloof het of niet, er zijn mensen die in alle opzichten rationeel, gezond en aantrekkelijk lijken, maar toch niet meegaan in jouw reisenthousiasme. De alarmbellen gaan af, maar je bent eigenlijk al te ver over je oren.

Relationele reddingsoperatie: Hun gebrek aan enthousiasme zal niet gelden voor elk aspect in het leven, dus kom erachter wat hun passies zijn en combineer ze met die van jou. Fanatieke hardloper? Verleid ze tot een internationale marathon. Kunstliefhebber? Ga naar het Guggenheim. Of het nu gaat om eten, wijn, muziek of wilde dieren, je zult altijd een manier vinden om hun apathie te overwinnen. En ondanks dat je misschien nooit die onmiskenbare lust voor het onbekende met elkaar zult delen, kunnen jullie in ieder geval allebei genieten van de reis.

Openingsbeeld: deimagine / iStock