Opkomende duurzame reisbestemming: Antigua en Barbuda

Redactie Lonely Planet

Caribische landen als Antigua en Barbuda, die aan de frontlinie staan van de invloeden van klimaatverandering, maken van duurzaamheid een prioriteit.

Het verrukkelijke eilandenduo Antigua en Barbuda is door de orkaan Irma in 2017 compleet verwoest, maar zet sindsdien grote stappen om duurzaamheid in het hele land aan te moedigen. Plastic en piepschuim is er niet meer welkom en ze hebben de “Green Corridor” opgericht – een verzameling milieuvriendelijke hotels, resorts en ondernemingen die zich verspreiden langs de zuidwestkust van Antigua, tot aan het dorpje John Hughes.

Hier vind je ook Wallings Nature Reserve, het eerste nationaal park in het land dat wordt geleid door de gemeenschap zelf. Het park wordt enkel bestuurd door personeel en vrijwilligers uit de omgeving, en elke dollar die aan entreekosten en rondleidingen wordt verdiend wordt gestoken in de plaatselijke gemeenschap en het natuurpark zelf.

Op het eiland Barbuda is de Frigate Bird Sanctuary een goed voorbeeld van de moeite die het land steekt in het behouden van wilde dieren. Meer dan 5.000 fregatvogels noemen Codrington National Park hun thuis – de grootste fregatvogelkolonie van het westelijk halfrond.

Op het gebied van eten is er geen gebrek aan geweldig lokaal voedsel om van te genieten, maar een bezoek aan de eilanden is niet compleet als je geen zwarte ananas hebt geprobeerd. De vrucht, die alleen in Antigua groeit, is net zo zoet als hij zeldzaam is. Hij is zelfs zo delicaat dat hij niet geëxporteerd kan worden, dus je vindt ‘m verder nergens in de wereld. Een populaire plek om hem te proeven is langs Fig Tree Drive in het zuiden, maar je vindt de sappige lekkernij ook bij de fruitstalletjes verspreid over het eiland.

Aangezien Antigua er 365 van heeft, zou het nalatig zijn om niet ten minste één strand te noemen. De geweldige Half Moon Bay is het mooist. Het halvemaanvormige, witte zandstrand met het lichtblauwe water is precies waar je van droomt als je aan het Caribisch Gebied denkt.

Openingsbeeld: Marko Korkeakoski/500px