Op reis met een PCR test: hoe werkt dat precies?

Gesponsord door spoedteststraat.nl

Reizen anno 2021 is een stuk lastiger geworden. Veel landen vereisen namelijk van reizigers een negatieve uitslag van een PCR test. De wereld kampt nog steeds met het coronavirus en daarom is verantwoordelijk reizen essentieel. In dit artikel leggen we je uit hoe op reis gaan met een PCR test precies werkt, wat de regels zijn per land en meer belangrijke informatie over reizen in het Corona tijdperk.

Wat is een PCR test

Een PCR test is een methode van testen waarmee aangetoond kan worden of jij bent besmet met het coronavirus. Met een lange wattenstaaf wordt een monster genomen van het neusslijm, welke vervolgens in het laboratorium op moleculair niveau wordt getest op de aanwezigheid van SARS-CoV-2. Een negatieve uitslag laat ons weten dat we niet zijn besmet, bij een positieve uitslag moet men volgens richtlijnen van het RIVM direct in isolatie. Om de verspreiding van het coronavirus te beperken, vereisen veel landen van inkomende reizigers een negatieve testuitslag van een PCR test. Er gelden ook regels omtrent hoe oud die testuitslag bij aankomst maximaal mag zijn. Dat kan bijvoorbeeld tussen 24 en 72 uur zijn.

Hoe werkt testen precies

Een PCR test wordt in principe afgenomen via de neus. Bij een commerciële coronatest wordt de test bij je afgenomen door een zorgprofessional. De beste manier om je te laten testen is bij een coronateststraat. In een teststraat kun je namelijk met de auto langskomen rijden en wordt de test afgenomen terwijl je in de auto zit. Deze wijze van testen is veilig omdat je niet in een wachtruimte met andere mensen je beurt hoeft af te wachten. In plaats daarvan plan je online een afspraak in en kom je vervolgens langsrijden op de geplande tijd. Vervolgens rijd je binnen 5 minuten weer weg. De uitslag van de test volgt per email.

Reizen met een PCR test

Veel landen vereisen momenteel van reizigers een negatieve testuitslag van een PCR test. Voordat je op pad gaat moet je dus een coronatest afgenomen hebben. Hoewel testen bij de GGD gratis is, krijg je bij een negatieve uitslag geen reiscertificaat. Daarom is het essentieel om de PCR test voor het reizen af te laten nemen bij een commerciële dienstverlener. Bij een negatieve testuitslag krijg je namelijk ook een reiscertificaat welke op jouw naam staat. Dit certificaat zal bij vertrek en/of aankomst in het land waar je naartoe reist gecheckt worden.

Vereisten per land

Elk land maakt haar eigen regels omtrent coronatesten. In sommige landen mag je alleen een negatieve PCR test laten zien die maximaal 48 uur oud is, in andere landen is dat bijvoorbeeld 72 uur. Het is daarom erg belangrijk dat je zelf je onderzoek doet naar de geldende regels in het land waar je naartoe reist. Ook als je terugvliegt naar Nederland is het noodzakelijk om een negatieve PCR test te kunnen laten zien. Je hebt dus zowel te maken met de regels in Nederland als in het buitenland. Blijf op de hoogte van huidige regels door de overheidssite van de betreffende landen regelmatig te bekijken.

Test afnemen voor vertrek

Als je gaat reizen, check dan wat de regels zijn omtrent de negatieve uitslag van een PCR test. Hoe lang geleden mag de test maximaal zijn genomen bij aankomst in het betreffende land? Deze informatie heb je nodig om op het juiste tijdstip in Nederland een afspraak te maken voor je PCR test. Houdt er ook rekening mee dat het soms 24 uur kan duren voordat je uitslag krijgt van een PCR test. De meeste aanbieders hebben echter ook een spoedtest optie waarmee je de uitslag op dezelfde dag krijgt. Check daarnaast ook wat de eventuele quarantaine vereisten zijn in het land waar je naartoe reist. Bij aankomst in het land moet je de negatieve uitslag van je PCR test zien aan geautoriseerd douanepersoneel.

Reisadvies

Corona regelgeving kan ontzettend snel veranderen. Het kan dus zomaar dat een land ineens haar grenzen sluit. Ook is het mogelijk dat een land van code oranje naar rood gaat. Dit heeft veel invloed op de plannen van reizigers. Zorg er daarom voor dat je op de hoogte bent van het huidige reisadvies en de corona regels in het land waar je naartoe reist. Hoewel reizen momenteel zeker niet onmogelijk is, vereist het wel meer voorbereiding om veilig te reizen.

Deze content is geleverd door onze partner Spoedteststraat.nl. De tekst reflecteert niet noodzakelijkerwijs onze redactionele visie.

Openingsbeeld: MStudioImages/iStock