Op locatie: de mooiste plekken van Game of Thrones

Redactie Lonely Planet

Het is de fans vast niet ontgaan: het nieuwe seizoen van Game of Thrones is er! Tijd voor ons om een paar mooie locaties uit voorgaande seizoenen te bekijken. Kleine waarschuwing voor de kijkers die nog niet helemaal bij zijn, er kan voor jullie hier en daar een spoiler in dit verhaal zitten.

Hoewel het zich allemaal afspeelt in het fictieve Westeros zie je in de populaire fantasy-serie regelmatig bijzondere, echt bestaande plekken voorbijkomen. Van IJsland tot Noord-Ierland en Spanje tot Kroatië; sinds de serie in 2010 van start ging vormde het een mooie introductie voor een aantal bijzondere, voorheen onbekende bestemmingen in Europa. Hier lees je over een aantal plekken die we in Game of Thrones hebben gezien in afgelopen seizoenen.

De smalle straatjes van Girona | Foto: AlexSalcedo / iStock

Spanje - Girona (Oldtown)

Dit Catalaanse juweeltje ligt 100 kilometer ten noorden van Barcelona (een uurtje met de trein). In seizoen 6 is er hier veel gefilmd voor Game of Thrones: de middeleeuwse nederzetting is het decor voor Oldtown, het eerbiedwaardige kenniscentrum van Westeros, en voor delen van King’s Landing en Braavos. De smalle, kronkelende straatjes en de stenen muren en kantelen lenen zich uitstekend voor een fantasy-verhaal.

De elfde-eeuwse Kathedraal van Girona (de trappen zullen je bekend voorkomen) wordt gezien als een uniek voorbeeld van Catalaanse gotische architectuur, en in oudere delen van de stad heb je een mooi uitzicht over de rivier de Onyar. Het beste uitzicht heb je tijdens een wandeling over de stadsmuren, die door de Romeinen gebouwd zijn en in de 15de eeuw zijn verstevigd. Een paar draken en boze soldaten in gevecht erbij en je waant je in Westeros.

Buiten vriest het maar in deze grot is het lekker warm | Foto: -jwjimaging / iStock

IJsland - Grjótagjá (Jon Snow’s liefdesgrot)

In seizoen 4 van Game of Thrones zien we Jon Snow en zijn geliefde Ygritte ontsnappen naar deze grot in het noordoosten van IJsland, die door lava wordt verwarmd. Het water in de grot kan wel 43 graden Celsius worden, terwijl buiten de sneeuwstormen voorbijrazen. En buiten Game of Thrones was het de locatie voor andere avonturen: de 18de-eeuwse bandiet Jón Markússon verschanste zich hier. De grot is een goed bewaard geheim van de locals en het is daarom niet eenvoudig om er te komen. Ga met de auto vanuit Reykjahlíð, een piepklein dorpje aan de oever van het Myvatn-meer in het noordwesten van IJsland en volg de aanwijzingen. Nabij de grot vind je een parkeerplaats.

Vanaf dit fort heb je een prachtig uitzicht over Dubrovnik | Foto: Xantana / iStock

Kroatië - Fort Minčeta, Dubrovnik (House of the Undying)

Dit Adriatische kuststadje wordt regelmatig ingezet voor het filmen van Game of Thrones. Sinds 2011 wordt Dubrovnik gebruikt als het toneel voor King’s Landing, de zonovergoten hoofdstad van de Seven Kingdoms. Maar weet je het einde van seizoen twee nog, als Danaerys Targaryen op zoek gaat naar haar gestolen draken in Qarth? Het fort Minčeta wordt gebruikt als voor The House of the Undying, een mystieke plek waar Dany wordt belaagd door vreemde visioenen.

In onze wereld staat het fort op het hoogste punt van de oude stadsmuren rondom Dubrovnik. Het bouwwerk beklimmen is geen sinecure: de smalle wenteltrap heeft zo’n 750 treden. Maar de klim is de moeite waard, want tussen de kantelen heb je het mooiste uitzicht over het oude centrum van de stad.

Een mysterieus woud waar van alles in gebeurt | Foto: Channing Brown / Flickr

Noord-Ierland - Tollymore Forest Park

Dit uitgestrekte bos bevindt zich aan de voet van de schilderachtige Mourne Mountains (ook een bezoekje waard). Veel iconische scenes uit de eerste seizoenen werden hier gefilmd, zoals de eerste aanval van de White Walkers in de allereerste aflevering van de serie. Ook vonden de Starks hun reuzenwolven (dire-wolves) hier. De rivier de Shimna stroomt dwars door het park, waar ze onder 16 bruggen door loopt. Twee uurtjes rijden verderop, nabij de noordkust, vind je de “Dark Hedges”, een gotische berkengalerij die leidt naar het 18de-eeuwse Gracehill House (zie openingsbeeld). Fans van de serie zullen deze opmerkelijke route herkennen als de King’s Road, op weg naar de hoofdstad. Deze en andere iconische locaties kun je bezoeken op een officiële tour.

Meer filmlocaties? Reis met ons mee naar Midden-aarde

Openingsbeeld: nikpal / iStock