Op deze 10 plekken waan jij je op een onbewoond eiland

Redactie Lonely Planet

VIP-ervaringen worden langzaamaan mogelijk voor iedereen. Dankzij verbeteringen in infrastructuur en meer mogelijkheden om accomodaties te delen komt het toch een stuk dichterbij. Op deze plekken voelt het alsof je op een onbewoond eiland bent.

Budget speelt bij het beleven van unieke avonturen geen rol meer. Of je nou heerlijk in je eentje tot rust wilt komen of juist met een hele groep op pad gaat, je hebt het paradijs voor jezelf.

Changwat Trang, Thailand

Thailand’s stille provincie Changwat Trang lijkt miljoenen mijlen verwijderd van de drukke resorts in Phuket. Huur een kleurrijke boot en vaar naar de kristalheldere wateren van Ko Kradan, de geheime Smaragdgrot op Ko Muk en de beklimbare kalkstenen rotsen op de extreem stille tweelingeilanden van Ko Lao Liang.

Eilanden in Thailand zijn publiek eigendom. De Trang Eilanden zijn een goede bestemming voor een backpacker-versie van een privé-eilandervaring.

Georgian Bay, Ontario, Canada

De Great Lakes van Noord-Amerika zijn bezaaid met duizenden met dennen begroeide eilandjes. De huisjes-cultuur in Canada heeft ervoor gezorgd dat hun eenzame baaien inmiddels bezet zijn door zomerhuizen, waardoor het zelfs mogelijk is een heel eiland af te huren. Hoogtepunten zijn Deepwater Island met een knus huisje voor twee op strak graniet en de A-vormige huisjes aan de kust van Pointe au Baril.

Zoek op ‘Georgian Bay’ op deel-websites voor accommodatie, zoals airbnb.nl of vrbo.com. Privé-eilanden huren kan vanaf $150 per nacht.

Ilet Oscar, Martinique

Het superrelaxte, rumdrinkende, Frans Caraïbische eiland Martinique bewaart een geheim aan zijn oostelijke kust: Ilet Oscar is de thuisbasis van een geweldige, krakkemikkige B&B met vier luchtige kamers vol gelakte accenten en ingelegde schelpen. Het gerucht gaat dat de oorspronkelijke eigenaar het eiland verloor met een potje kaarten – zijn verlies is onze winst.

Boek je verblijf bij iletoscar. Kamers beginnen bij €200 per nacht inclusief ontbijt; diners zijn beschikbaar vanaf €60.

Inner Hebrides, Schotland

Tientallen eilandjes spreiden zich vanaf de Scottish Highlands uit als gebroken glas. Het kilometerlange Torsa Island, bij Oban, heeft een farmhouse en een kudde edelherten. Tijdens de motorbootrit naar het eiland kunnen reizigers dolfijnen en zeehonden spotten. Iets luxer is het Isle of Eriska, met zijn stedelijke uitstraling en door Michelin bekroonde restaurant.

Verblijven op Isle of Eriska beginne bij £195 per persoon. Bekijk vladi-private-islands voor details van andere interessante, Schotse privé-eilanden.

Bora Bora is precies wat je zoekt als je een archetypisch tropisch eiland in het hoofd hebt | Foto: Matteo Colombo / Getty Images

Genootschapseilanden, Frans Polynesië

Deze eilanden zijn dankzij turquoise wateren en perzikroze stranden dé bestemming voor een extravagante huwelijksreis. Het is allemaal zo perfect dat je het bijna niet kunt geloven. Bora Bora is de klassieke keuze vanwege de ondiepe lagune en de bungalows boven het water. Tetiaroa – het ongerepte paradijs van Marlon Brando – heeft nu ultraluxe villa's met directe toegang tot Polynesische mini-eilandjes.

Ontvlucht de resorts van Bora Bora voor een maaltijd aan een van La Villa Mahana’s zeven tafeltjes; e-mail [email protected] om te reserveren.

Zanzibar, Tanzania

Dit eiland, overzien door het fort-achtige Stone Town, pronkt op elegante wijze met zijn Islamitische roots. Van de oude, gegraveerde deuren van de stad tot de kleine dhows (Arabische zeilboten) die in de beschermde baaien dobberen. De eenvoudige suites bij Chapwani en de verfijnde, strooien hutten van Mnemba, geven je het gevoel helemaal thuis te horen op een onbewoond eiland.

Touroperator AndBeyond organiseert tours van Mnemba Eiland.

Vlucht weg van IJsland’s toeristische pad en bezoek het geïsoleerde Flatey | Foto: FRILET Patrick / Getty Images

Flatey, IJsland

Reis ver voorbij de mensenmassa’s rond de Golden Cirkel van IJsland en je vindt het eiland Flatey ('Plat eiland' in het IJslands), een van de meer dan 3.000 zeerotsen waar het brede, westerse fjord mee is bezaaid. Slechts twee met elkaar rivaliserende families wonen het hele jaar op het eiland, dus je hebt het met gras begroeide oppervlakte en het schattige hotel met 11 kamers grotendeels voor jezelf.

Hótel Flatey is open in de zomer, en je bereikt het eiland dagelijks met de Baldur public ferry.

Malediven

Negen jaar na het versoepelen van toeristische sancties is de zinkende natie een haalbare DIY-bestemming voor strandliefhebbers. Vooruit plannen is essentieel als je maximaal gebruik wilt maken van de toegang die openbare ferry's tussen de eilanden bieden. Dagtarieven met veel korting bij prachtige resorts zorgen dat je niet failliet gaat terwijl je op zoek gaat naar de kristalheldere wateren van de eilandketen.

Maafushi is de drukste van de eilanden, maar het is een goede basis voor activiteiten. Combineer je tijd op een privé-eiland met een tweede bestemming als het stillere Fulidhoo, toegankelijk met een speedboot.

De Chileense Chiloé archipel biedt overvloedige kansen om even er tussenuit te gaan | FotoL MisoKnitl / Getty Images

Chiloé, Chili

De naam Chiloé is afgeleid van de inheemse naam voor “de plek van zeemeeuwen”. Het ligt halverwege de 4.300 kilometer lange kustlijn van Chili. Het toerisme groeit sinds de inwijding van een lokaal vliegveld in 2012. Vandaag de dag staat de archipel vol met vriendelijke pensionnetjes en unieke kerken. Op de achtergrond zie je op het vasteland met sneeuw bedekte vulkaantoppen. De mogelijkheden voor spannende eilandavonturen zijn er eindeloos.

Tierra Chiloé is een bouwkundig wonder en een gastronomische pitstop voor wanneer je klaar bent met je eilandavontuur.

Belize Barrier Reef

Het op één-na-grootste barrièrerifsysteem ligt langs de kustlijn van Midden-Amerika, tussen Mexico en Honduras. Bij de ontwikkeling is gelukkig de bouw-ethos van Costa Rica overgenomen: er worden alleen eco-vriendelijke bungalows gebouwd. Je vindt hier geen opzichtige vertoningen van rijkdom. Neem het hele Bird Island in je op via een boeking op Airbnb of reis af naar het verafgelegen Sapodilla Cayes Marine Park om tegen spotgoedkope prijzen op een rustiek plekje te verblijven.

Je bereikt de Sapodillas bereiken vanaf het vaste land bij Punta Gorda, waar je een overtocht met nachtexcursie kunt boeken (ga ook kajakken en snorkellen).

Lees ook: Ultieme uitdaging: Ren, fiets of zwem deze unieke wereldwijde races.

Openingsbeeld: ArnonPolin / Getty Images