Op bezoek bij de Queen

Redactie Lonely Planet

Het nieuwste seizoen van de Netflixserie The Crown geeft kijkers weer een interessant kijkje in het leven van Koningin Elizabeth II – en in de imposante kastelen en paleizen waarin dat leven zich voltrekt. Uitgestrekte balzalen, hoge plafonds, antieke meubelstukken; de grote rijkdom sijpelt van het beeldscherm. Op deze drie locaties stap je zelf even binnen in de wereld van The Crown.

Op locatie filmen was begrijpelijkerwijs niet altijd mogelijk, maar gelukkig is Windsor Castle verre van het enige paleis in Groot-Britannië. Door het hele land staan prachtige historische huizen, die de adelijke air perfect hebben behouden, en een aantal hiervan is in de serie als decor gebruikt. Sommige paleizen, zoals Buckingham Palace, werden zelfs op meerdere locaties gefilmd – een hele puzzel als de eetzaal zich op één plek bevindt en de slaapkamer 100 kilometer verderop. Wel geeft het nieuwsgierigen veel mogelijkheden om te kijken waar The Crown werd gemaakt en te lopen waar Olivia Colman gelopen heeft – of misschien zelfs een lid van de Koninklijke familie zelf.

Buckingham Palace in Londen | Foto: TkKurikawa/iStock

Buckingham Palace
Een van de locaties die als interieur van Buckingham Palace zijn gebruikt is het magnifieke Goldsmith’s Hall, een statig gildehuis uit de 19de eeuw, dat midden in Londen staat. Hier werd de Goldsmith’s Company opgericht om het goudsmidsvak te beschermen en overal komen gouden details terug, van spiegels en deurlijsten tot aan de rijkelijk versierde marmeren trap als stralend middelpunt.

Balmoral Castle
De scènes in het Schotse Balmoral Castle zijn gefilmd in Knebworth House in Hertfordshire. Het huis biedt een excentrieke mix van stijlen; een Victoriaanse bibliotheek, een Jacobijnse eetzaal en een Edwardiaanse dinerruimte. Ook van buiten is het gebouw indrukwekkend – filmfans zullen de gotische torentjes herkennen als Wayne Manor uit Batman (1988). Het is in 1490 gebouwd en mocht gasten als Charles Dickens en Winston Churchill ontvangen.

Windsor Castle
Burghley House in Stamford, Lincolnshire, vertolkt de rol van het favoriete weekendverblijf van de Britse Koningin. Het 16de-eeuwse Tudor-herenhuis is een schitterend voorbeeld van de architectuur ten tijde van Elizabeth I, met torenspitsen, helmdaken en hoge schoorstenen. De statige zalen maken het rijke plaatje compleet. Burghley House is ook geroemd om het park en de prachtige tuinen eromheen.

Openingsbeeld: Liam Daniel/Netflix

Het vierde seizoen van The Crown is te zien op Netflix.