Onze favoriet: Cortazu Foldable Outdoor Chair

Tjitske Kingma

Compact, licht en kleurrijk: de Cortazu Foldable Outdoor Chair is je ideale compagnon voor festival en camping. 

Nooit meer rugpijn omdat je te lang op de grond hebt gezeten en geen gesleep met gigantische campingstoelen in je auto of bus: de vouwstoel van Cortazu is zo licht en compact dat je niet eens merkt dat je hem meehebt. 

Licht

Jarenlang ging ik naar festivals zonder een stoel mee te nemen. Mijn bagage moest zo licht mogelijk zijn, dus dan maar geen stoel. Na twee dagen had ik al last van mijn rug en was ik helemaal klaar met op de grond zitten, maar het was kiezen of delen. De stoel van Cortazu was een verademing: met slechts 965 gram merkte ik nauwelijks dat ik de stoel meehad, maar ik had er wel een weekend lang plezier van.

Het tasje met inhoud: lichtgewicht aluminium frame en zitje van gerecycled materiaal

Compact

De stoel wordt geleverd in een klein, stevig tasje, uitgevoerd in de kleur van de stoel. Dankzij de lussen aan de zijkant kun je hem gemakkelijk aan je rugtas of backpack bevestigen. Zeker als je backpack, zoals die van mij, handige haakjes heeft waaraan je de tas kunt hangen. De tas is gemaakt van stevig materiaal – hetzelfde als de stoel –, dus kan ook tegen een stootje onderweg. Vergeleken met veel traditionele campingstoeltjes is de Cortazu-stoel een stuk kleiner en lichter, wat 'm ideaal maakt voor zowel backpacking als festivals. 

Opzetten

De Foldable Outdoor Chair bestaat uit twee onderdelen: het frame en het stoffen zitje, gemaakt van gerecyclede petflessen. Eerst zet je het frame in elkaar door middel van de magnetische stangen (vergelijkbaar met tentstokken), dit wijst zich helemaal vanzelf. Vervolgens schuif je de stof eroverheen om je stoel te creëeren. De eerste keer dat ik dit deed ging het wat stroef, maar de keren erop werd het steeds makkelijker om 'm in elkaar te zetten. Cortazu zelf claimt dat het 25 seconden duurt om de stoel op te zetten; ik heb het niet getimed, maar meer dan een halve minuut duurt het zeker niet. 

Genieten van de laatste zon op de Cortazu Foldable Outdoor Chair

Zitcomfort

De hamvraag luidt natuurlijk, zit de stoel ook lekker? Wat mij betreft wel! De stoel is iets lager dan de traditionele campingstoeltjes die ik gewend ben, maar daardoor kun je er juist lekker in loungen. Benen gestrekt, gezicht naar de zon gericht en genieten maar! 

Duurzaamheid

De stof van het zitje is 100 procent gerecycled: voor de productie van iedere stoel worden circa 17 petflessen gebruikt. Het frame is gemaakt van lichtgewicht aluminium, maar voelt stevig aan. Je merkt dat er gebruik is gemaakt van kwaliteitsproducten om een duurzaam product te maken dat lang meegaat. Daarnaast belooft Cortazu om voor iedere verkochte stoel 62 m² grond aan de voet van de Kilimanjaro in Kenia te vergroenen. 

Meer informatie

De Cortazu Foldable Outdoor Chair is te koop via de officiële webshop of in de flagship store aan de Admiraal de Ruijterweg in Amsterdam. De stoel kost normaliter €109, maar is nu tijdelijk in prijs verlaagd naar €89! Naast de blauwe kleur op de foto's, is de stoel in nog negen andere kleuren te verkrijgen: neutrale kleuren zoals zwart, donkergroen en beige, maar ook fellere kleuren als geel, oranje en lichtroze. Er zit voor iedereen wel iets tussen!

Cortazu

Cortazu is een Nederlands merk gericht op duurzaamheid. Hun missie is om mensen te laten genieten van het goede buitenleven zonder daarmee het klimaat te belasten. Naast de toffe vouwstoeltjes verkoopt Cortazu ook outdoorjassen, fleecetruien en meer, gemaakt van duurzame materialen die jarenlang meegaan. 

Openingsbeeld: Mark Bogema