Ontspannen, rondreizen en eten in september: waar moet je heen?

Redactie Lonely Planet

De R is weer in de maand! Hét moment om naast extra vitamines te slikken ook weer extra reizen te maken. In september zijn Cyprus, Zweden en de 'Stans een ideale plek om te ontspannen, eten of rond te reizen. Ga mee!

Roadtrip

Doorkruis de ‘Stans in de milde herfst

Toen Marco Polo in de 13de eeuw zijn odyssee naar het hof van Kublai Khan in Peking ondernam, doorkruisten handelaren Azië al ruim 1200 jaar. En de aantrekkingskracht van de Zijderoute is nog onverminderd sterk. Vooral in Centraal-Azië, tussen de Kaspische Zee en de eeuwenoude handelsstad Kashgar in West-China. September is het beste moment om hier naartoe te gaan: niet te heet in de woestijn van Turkmenistan en de sprookjesachtige steden in Oezbekistan - niet te besneeuwd in de bergen en de helderblauwe meren van Kirgizië of het verre westen van China.

Indrukwekkend Samarkand in Oezbekistan | Foto: AsianDream / iStock

Populaire routes over het vasteland lopen van Istanbul door Turkije en via Iran of Georgië en Azerbeidzjan naar Turkmenistan. Bezoek de Krater van Derweze en het excentrieke Ashgabat in Turkmenistan, de betegelde medressen en minaretten van Samarkand en Khiva in Oezbekistan, de bergweides en het Song-Köl meer in Kirgizië en de zondagsmarkt in Kashgar op weg naar Xi’an en Peking in China.

Reisplan: Heb je niet drie maanden de tijd? In twee weken reis je van Ashgabat naar Tashkent (Oezbekistan) of Tashkent naar Bishkek (Kirgizië).

Belangrijk om te weten: Je hebt een visum en/of een uitnodigingsbrief nodig om Turkije, Iran, Turkmenistan en China binnen te komen.

Andere maanden: apr-mei & sep-nov kennen een gemiddelde warmte; jun-aug is het bloedheet in de woestijnen; dec-mrt ziet temperaturen onder 0°C in de bergen.

Kreeften komen langs de kust van Zweden veel voor | Foto: swedewah / iStock

Eten & Drinken

Trakteer je smaakpapillen aan de zeevruchtrijke kust van Zweden

Hou je van schaaldieren? The world is your oyster aan de Bohuslänkust van Zweden, ten noorden van Göteborg. Het mozaïek van de kustlijn, bekend om zijn roze granieten rotsen, herbergt de meest verfijnde schaal- en schelpdieren van Zweden. Het kreeftseizoen begint in september; de perfecte tijd om enkele van de ongeveer 8000 eilanden en rotsachtige mini-eilandjes langs de kust te verkennen, en de plaatselijke langoustines, garnalen, mosselen, oesters en uiteraard die kreeften te proeven.

Doe mee met een “seafood safari” samen met vissers uit Smögen, om je eigen zeevruchten te vangen en te koken, of – nog beter – huur een kano en peddel langs kleurrijke vissersdorpjes als Gullholmen, Käringön en Fiskebäckskil, waar je af en toe stopt om de gastvrije eetgelegenheden in het gebied te proberen. Probeer Salt och Sill, in het pittoreske Klädesholmen.

Reisplan: Göteborg, de op-een-na grootste stad van Zweden, fungeert als een poort naar de kust van Bohuslän - hier landen veel internationale vluchten. Je reist het makkelijkst met een auto, maar fietsen door de plaatselijke centra is ook een prima plan. De eilanden zijn met het vasteland verbonden door middel van bruggen of korte ritjes met een veerboot.

Belangrijk om te weten: Schrik niet als iemand een fika voorstelt: de Zweden zijn gek op deze regelmatige pauzes voor koffie en cake.

Andere maanden: jun-aug is het zonnig maar druk; mei & sep-okt ziet prettig weer, rust; nov-apr is het koud.

Rotsige kust van Karpaz in Noord-Cyprus | Foto: nejdetduzen / iStock

Ontspannen

Reis naar Noord-Cyprus voor zon, zand, schildpadden en tijdreizen

Tijdens een bezoekje aan de noordelijke helft van het tweedelige Cyprus is het net alsof je op vakantie bent in de jaren 70. Het is allemaal niet zo glamoureus, maar het gebrek aan moderne bebouwing is eigenlijk wel prettig. Je vindt hier enkele van de minst bezochte stranden van de Middellandse Zee; vooral langs het wilde schiereiland Karpaz, waar je vaak meer ezels en schildpadden tegenkomt dan mensen. Schildpadden komen regelmatig voor in Noord-Cyprus: van juni tot en met eind september organiseert de Society for the Protection of Turtles ecologisch verantwoorde nachttours met gids, om de schildpadden te kunnen bekijken vanaf Alagadi Beach, net ten oosten van de haven van Kyrenia.

September is een mooie tijd om op Cyprus te zijn: de hordes mensen zijn verdwenen maar het weer en water zijn nog warm. Het is de ideale tijd van het jaar om te hiken tussen de vervallen kastelen van kruisridders in de bergen van Kyrenia, of een wandeling te maken door de oude, goed bewaard gebleven stad Salamis. Mis ook Lefkoşa niet: het is ‘s werelds enige verdeelde hoofdstad. Kuier door de straten vol minaretten en je komt vanzelf een checkpoint tegen. Loop je door, dan volgt een vreemde wandeling door het met kogelgaten doorzeefd niemandsland dat het Turkse noorden van het Griekse zuiden scheidt.

Reisplan: Breng een week door op stranden, in ruïnes, in kastelen en in traditionele dorpjes.

Belangrijk om te weten: Vlieg naar Ercan Airport (Noord-Cyprus) via het Turkse vaste land.

Andere maanden: apr-mei & sep-okt is het warm en rustiger; jun-aug zijn de warmste en drukste maanden; nov-maa is het koel, maar ook vrij nat.

Meer weten over Oezbekistan? Lees Imposant Oezbekistan: de Kalon Minaret.

Openingsbeeld: Kirgizië | Foto: yuriboyanin / iStock