Ontdek zelf de eeuwenoude verhalen van Egypte

Redactie Lonely Planet

Egypte kent een ontzettend rijke geschiedenis en deze ligt echt overal voor het oprapen. Bezoek de indrukwekkende tempels of dwaal door het grootste Egyptologisch museum ter wereld, waar in iedere hoek een nieuw verhaal schuilt. 

Aboe Simbel

Wanneer je oog in oog staat met de tempels van Aboe Simbel is het lastig om je voor te stellen dat de twee eeuwenoude bouwwerken niet alleen een inkijk zijn in de geschiedenis, maar ook een wonder zijn van moderne bouwkunde. 

De tempels zijn gehouwen uit de berg aan de westoever van de Nijl in de 13e eeuw v. Chr. De vier kolossale beelden van de Farao Ramses II die in de voorzijde van de tempel te vinden zijn, stonden tijden als schildwacht langs de rivier om indringers af te schrikken, totdat ze bedekt werden met het zand van de onvermoeibare woestijn. In 1813 werden ze weer teruggevonden en ontdaan van hun zanderige vermomming. Het Nassermeer dreigde ondertussen de tempels onder te laten lopen. De tempels werden daarom in stukken gezaagd, verplaatst en weer opgebouwd. Een puur staaltje moderne techniek.

Het dodenmasker van Toetanchamon | Foto: assalve / iStock

Egyptisch Museum

Een bezoek aan het Egyptisch Museum in Caïro is net als verstoppertje spelen in een doolhof van artefacten met wereldklasse. Je vind er 136.000 Oud-Egyptische items, en is daarmee 's werelds grootste Egyptologischmuseum. De stukken die je gezien móet hebben zijn de schatten van Toetanchamonen natuurlijk de mummies die over de jaren goed bewaard zijn gebleven. In iedere hoek van het museum vind je wel een oud item dat je terug in de tijd slingert. 

De Luxor Tempel is een van de langste van Egypte | Foto: Mustang_79 / iStock

De Luxortempel

De gigantische Luxortempel is een van de belangrijkste tempels uit het Oude Egypte. Het staat in Luxor, en is met zijn 242 meter lang een van de grootste tempels van Egypte.

Meer dan zeven heersers hebben over de loop der jaren veranderingen aangebracht en de tempel uitgebreid. De wanden zijn versierd met reliëfs die de belangrijkste tradities van het volk uitbeelden, en 's avonds worden de zuilen prachtig verlicht. Bezoek hem in de namiddag wanneer alles gehuld wordt in een prachtig warme gloed en laat je betoveren door de immense afmetingen.

Ontdekken wat ook niet mag ontbreken tijdens je reis naar Egypte? Hier vind je de beste hotspots

Openingsbeeld: Hanis / iStock