Ontdek Nationaal Park Weerribben-Wieden

Redactie Lonely Planet

Er drijven weliswaar geen alligators door dit moeras, maar het schone water is wel de thuisbasis van vele soorten andere dieren en planten. Het bijzondere aan Weerribben-Wieden is dat het natuurgebied vrijwel volledig door de mens is gemaakt.

Doordat er vanaf de middeleeuwen turf werd gestoken, ontstond hier het grootste zoetwatermoeras van Noordwest-Europa. Door de afwisseling van land en water is er een grote biodiversiteit, met plant- en diersoorten die gedijen in laagveenmoeras. Dankzij het schone water kan de ooit in Nederland uitgestorven otter hier zelfs weer rondzwemmen.

Van oudsher wordt in de Weerribben riet geteeld, maar de ambacht verdween langzamerhand. Om het gebied te behouden en te voorkomen dat het in een dicht moerasbos verandert, wordt de Weerribben-Wieden nauwkeurig beheerd door mensen. Als je er bent merk je daar echter niks van, want hoewel het gebied volledig door de mens is gemaakt en onderhouden, is het een schatkamer aan flora en fauna.

Temidden van dit alles ligt het pittoreske dorpje Giethoorn, ooit een arme veenkolonie, maar dat is nu moeilijk voor te stellen. Terwijl je over de grachten vaart, volg je automatisch de sporen van het verleden: turfstekers en rietsnijders navigeerden staand op punters door het gebied, waardoor de bruggen hoger moesten zijn dan normaal. Door een boottocht te maken of een kano te huren ontdek je dit gebied vanaf zijn beste kant: het water.

visitweerribbenwieden.com

Openingsbeeld: Marketingoost